Αποζημίωση 50.000 ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έναν Βέλγο εικονολήπτη που είχε τραυματισθεί στο πόδι από πυροβολισμούς αστυνομικών καθώς μαγνητοσκοπούσε επεισόδια σε διαδηλώσεις.

Με συμπληρωματική του απόφαση που εξέδωσε σήμερα για την υπόθεση του δημοσιογράφου-εικονολήπτη Ιβ Τρεβαλέκ, που είχε τραυματισθεί στο πόδι από πυροβολισμούς αστυνομικών την ώρα της δουλειάς του, το ΕΔΑΔ υποχρεώνει την κυβέρνηση του Βελγίου να του καταβάλλει 50.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Το Δικαστήριο, με την απόφαση του στις 14 Ιουνίου 2011, είχε καταδικάσει το Βέλγιο για παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή, με το σκεπτικό ότι η ζωή του δημοσιογράφου είχε τεθεί σε κίνδυνο από την αλόγιστη χρήση πυροβόλων όπλων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο είχε υπογραμμίσει ότι, οι Βελγικές αρχές, που ήταν υπεύθυνες για την ασφάλεια του δημοσιογράφου, δεν χρησιμοποίησαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία του.

Σήμερα το Δικαστήριο προσδιόρισε το ποσό της δίκαιης ικανοποίησης στον δικαιωθέντα δημοσιογράφο από τις βελγικές αρχές σε αποζημίωση 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

newpost.gr