Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σύλλογος για την μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών, συμμετείχε και φέτος για 3η συνεχή χρονιά στο Matala beach festival με δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που εδώ και 30 χρόνια δραστηριοποιείται στις σημαντικότερες παραλίες της Ελλάδας, όπου οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta γεννούν τα αυγά τους.

Με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών από όλο τον κόσμο υλοποιούνται τα ερευνητικά προγράμματα πεδίου και ενημέρωσης του Συλλόγου, στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Ο κόλπος της Μεσαράς αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο στη Κρήτη μετά τον κόλπο Ρεθύμνου και τον κόλπο Χανίων, όπου κάθε καλοκαίρι, οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται για να ωοτοκήσουν, στις παραλίες που εκτείνονται από τον Κομό έως τον Κόκκινο Πύργο.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο του Matala festival, ιδιαίτερη βάση δόθηκε στην ενημέρωση των επισκεπτών για την ύπαρξη του προστατευόμενου αυτού είδους στην περιοχή, καθώς και στους τρόπους που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στην προστασία του, ως επισκέπτης ή ως κάτοικος.

Αυτό έγινε, καταρχήν, από τον Ενημερωτικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ που βρίσκεται στην είσοδο των Ματάλων και θα λειτουργεί ως τα τέλη Σεπτέμβρη στο ίδιο σημείο.

Ειδικά για τις μέρες του φεστιβάλ και σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα Ψυχεδελικός Λογισμός, πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι πυλού στο Γήινο Χωριό (Earth Village), που έλαβε χώρα στο parking Ματάλων.

Εκεί κατασκευάστηκε από πηλό μία ενήλικη χελώνα σε φυσικό μέγεθος, μία φωλιά, καθώς και μικρά χελωνάκια που πάνε ασφαλή στη θάλασσα. Αυτά έγιναν με τη βοήθεια μικρών και μεγάλων που ενημερώθηκαν για τη θαλάσσια χελώνα…παίζοντας με τον πηλό και δημιουργώντας το δικό τους χελωνάκι!

Το έργο αυτό ευελπιστούμε να τοποθετηθεί στον Σταθμό ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Μάταλα όπου και θα μείνει για όλο το καλοκαίρι.

Τέλος, εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τοποθέτησαν ενημερωτικές ταμπέλες κοντά στην κατασκήνωση του Κομού, που αποτελεί και τον πυρήνα της ωοτοκίας, ενώ παράλληλα έδιναν πληροφορίες καθημερινά στους κατασκηνωτές για το τι θα πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν τις φωλιές που ήδη έχουν σημανθεί στη περιοχή αλλά και σε περίπτωση που δουν ενήλικη χελώνα να γεννάει κατά την παραμονή τους εκεί.

Μερικές απλές οδηγίες, όπως η μείωση της φωτορύπανσης (φώτα, φωτιές στην παραλία, φλας φωτογραφικής μηχανής), η απομάκρυνση των οχημάτων πάνω στη παραλία, η αποφυγή μετακίνησης των προστατευτικών κλωβών που τοποθετούν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, η αποφυγή παρενόχλησης των χελωνών που έρχονται να γεννήσουν, η καθαριότητα των παραλιών είναι αρκετά βασικές ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας μας που χρησιμοποιεί την παραλία και αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου, όπως άλλωστε μας δίδαξαν και οι χίπις χρόνια πριν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook