«Μάχη» για μια θέση σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς αναμένεται να δώσουν και φέτος χιλιάδες δικαιούχους μητέρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου φιλοξενούνται δωρεάν τα παιδιά τους στους σταθμούς.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα,  αναμένεται να φιλοξενήσει δωρεάν 60.000 παιδιά καθώς έχουν εξασφαλιστεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα αφού οι αιτήσεις απο οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή παιδικών σταθμών αναμένται να ξεπεράσουν τις 150.000!

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της ύφεσης κάθε χρόνο οι αιτήσεις σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αριθμητικά ρεκόρ. Έτσι για παράδειγμα το 2011 είχαν υποβάλει αιτήσεις 48.000 μητέρες, το 2012 95.028, ενώ το 2013 αναμένεται ο αριθμός αυτός να εκτοξευθεί στις 120.000.

Η προκήρυξη για την έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης(ΕΕΤΑΑ), σύμφωνα με την οποία, η υποβολή των αιτήσεων από τις μητέρες γίνεται ταχυδρομικά από τις 25 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου του 2013.

Αυστηρότερα εισοδηματικά όρια

Δυστυχώς η αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων που ξεκίνησε από εφέτος αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα αφού αρκετές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στο πρόγραμμα. Αυτη τη φορά το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατεβαίνει στις 30.000 ευρώ από τις 40.000 ευρώ που ήταν πέρσι. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι αφορά εισοδήματα του 2011 γεγονός που πλήττει πολλές μητέρες που είχαν αρνητικές μεταβολές στα εισοδήματά τους το 2012.
Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες με οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει:
- Τις 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο παιδιά
- Τις 35.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τρία ή τέσσερα παιδιά και
- Τις 40.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε παιδιά και άνω.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:
1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
2.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου.
3.Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο για το οικονομικό έτος 2012.

Οι μητέρες που θα ενταχθούν θα πρέπει να εργάζονται ή αν είναι άνεργες να διαθέτουν δελτίο ανεργίας.
Οι αιτήσεις αποστέλλονται ταχθδρομικά στην ΕΕΤΑΑ και διατίθεντε σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και του ΕΠΑΝΑΔ (www.epanad.gov.gr).


protothema.gr