Την κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά της ΔΕΥΑΗ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Στειακάκης. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, στη σκιά της ανακοίνωσης για την άμεσαη τακτοποίηση οφειλών από τους δημότες, οι μισοί Ηρακλειώτες έχουν οφειλές προς την ΔΕΥΑΗ.

Το σύνολο των οφειλών μάλιστα αγγίζει τα 10 εκ. ευρώ. ''Ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό. Το φαινόμενο όμως δεν είναι μόνο λόγω κρίσης, αλλά και γενικότερο, αφού οι οφειλές σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν πέντε χρόνια πριν, δηλαδή προ κρίσης''.

Σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ τονίζει:

''Η ΔΕΥΑ Ηρακλείου ενημερώνει τους Δημότες ότι, κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 3203/τ.Β/30-11-12) περί είσπραξης εσόδων των ΔΕΥΑ από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, θα προχωρήσει σε βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών της από ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης αποχέτευσης στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Καλούνται οι Δημότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να φροντίσουν άμεσα για την τακτοποίησή τους , είτε εξοφλώντας τις σε οποιοδήποτε Ταμείο της Υπηρεσίας, είτε προσερχόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης (Κωνσταντίνου Χατζηγεωργίου 2 Φοινικιά Ηράκλειο) σε περίπτωση που επιθυμούν να προβούν στο σχετικό διακανονισμό τους.

Η μη τακτοποίηση της οφειλής τους μετά τη βεβαίωσή της στην αρμόδια ΔΟΥ, συνεπάγεται και την στέρηση φορολογικής ενημερότητας και τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Επισημαίνεται ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου ΔΕΝ λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση. Οι πόροι της προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης – αποχέτευσης , οπότε είναι αναγκασμένη με κάθε νόμιμο μέσο να προασπίσει τη λειτουργία και την ανταποδοτικότητά της στα πλαίσια του κοινωφελούς έργου που παράγει αναφορικά με την κατασκευή , λειτουργία και συντήρηση των απαραίτητων έργων υποδομής στους τομείς αρμοδιότητάς της για όλο το νέο διευρυμένο Καλλικράτειο Δήμο.''