Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος συνοδευόμενος από 18 Αυστριακούς Δημοσιογράφους επισκέφτηκε την Κρήτη, νησί της καταγωγής του.

Στόχος της αποστολής ήταν οι ξένοι δημοσιογράφοι να γνωρίσουν όσο γίνεται καλύτερα τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Κρήτης από το Λασίθι έως τα Χανιά και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τη μακραίωνα παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Σε γνωστό ξενοδοχείο της Χερσονήσου σε μια βραδιά χαρακτηριστικής φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την παράδοση του τόπου μας.

Την επιμέλεια είχε αφιλοκερδώς ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» (www.Aetogiannis.gr) ο οποίος με μια παρουσίαση, στην ελληνική αλλά και στην γερμανική γλώσσα, ανέδειξε συνοπτικά όλα αυτά που ορίζουν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα μας.

Αρχικά, τα μέλη του Ομίλου,με ρακή και κρητικούς μεζέδες έδειξαν στους ξένους επισκέπτες πως καλωσορίζουμε τους μουσαφίρηδες εδώ στην Κρήτη και πώς λέμε «Στην υγειά σας».

Έπειτα, ακολούθησε η γνωριμία με την ανδρική και γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία. Τα μέλη, παρουσίασαν ένα-ένα τα εξαρτήματα από της φορεσιές εξηγώντας τι είναι το κάθε ένα, που χρησίμευε, την ιστορία του, την σημασία του αλλά και τις διαφορετικές μορφές που είχε ανά περίπτωση (καθημερινή ενδυμασία, επίσημη, τοπικές ιδιαιτερότητες κτλ).

Παράλληλα γινόταν αναφορές σε χαρακτηριστικά έθιμα της Κρήτης που σχετίζονται με την πατροπαράδοτη φιλοξενία, τους άγραφους κνόνες και την καθημερινή ζωή.

Αμέσως μετά ο Όμιλος «Αετογιάννης» παρουσίασε και τα κρητικά μουσικά όργανα, την λύρα, το λαγούτο, κ.α., αναφέροντας την ιστορία, την κατασκευή, την λειτουργία των οργάνων αλλά και το ιδιαίτερο δέσιμο που έχουν οι ντόπιοι με την κρητική μουσική παράδοση.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με μία μουσικοχορευτική παράσταση μετά από την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν αλλά και να χορέψουν αντιπροσωπευτικούς χορούς της Κρήτης.

Την ομάδα παραστάσεων του Ομίλου στήριξαν μουσικά ο Ελευθέριος Ψαράκης (Λύρα, Τραγούδι), ο Νίκος Αστιρακάκης (Λαγούτο) και ο Χριστόφορος Γκόγκολος (Κιθάρα).

Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων από την Αυστρία ευχαρίστησε δημόσια όλους για όσα τους προσφέρονται κατά την περιήγησή τους στην Κρήτη και ιδιαίτερα για την βιωματική τους γνωριμία με τη μουσική, τον χορό, την παράδοση, την τέχνη, την ευαισθησία και προπαντός την ανθρωπιά των Κρητών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook