Γιατί; Διότι αν και τα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες, έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την επιθυμία για ζάχαρη. Η θεωρία είναι ότι οι οργανισμοί μας αισθάνονται τη γλυκύτητα των τροφίμων και αναμένουν τη «διατροφή» που πηγαίνει με τη γλυκύτητα αυτή (όπως από φρούτα), αλλά αυτή δεν είναι εκεί για να καλύψει αυτή την επιθυμία. Όταν καταναλώνετε την τεχνητή γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες, το σώμα σας συνεχίζει να ποθεί τις θερμίδες, έτσι ώστε να καταλήγετε να τρώτε περισσότερο για να καλύψετε την παραπάνω ανάγκη.
Επίσης, σε ότι αφορά την ασπαρτάμη, τα αμινοξέα που αποτελούν το 90% της ασπαρτάμης επιταχύνουν ταχέως την απελευθέρωση της ινσουλίνης και της λεπτίνης και αυτές είναι οι κύριες ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σας. Γιατί πρέπει να σας νοιάζει αυτό; Λοιπόν, η ινσουλίνη και η λεπτίνη είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την παχυσαρκία και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες.
Τώρα να μιλήσουμε για το φούσκωμα. Κάποιες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σορβιτόλη προκαλούν την ανάπτυξη βακτηρίων στο παχύ έντερο και αυτό παράγει περισσότερα αέρια! Συμπέρασμα; οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ΔΕΝ είναι \”υγιεινές\”.
Λιονάκης Γεώργιος,
Elite personal trainer