Επιβεβαίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το θάνατο του αμερικανού πολίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη διάρκεια ταραχών μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει η διεθνής κοινότητα, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για νέες αιματηρές συμπλοκές στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αλεξάνδρεια Αμίν Ετζεντίν, ο 21χρονος εργαζόταν στο αμερικανικό μορφωτικό κέντρο της Αλεξάνδρειας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ.

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι επέτρεπε «σε περιορισμένο αριθμό κυβερνητικών υπαλλήλων -μελών του διπλωματικού και του προξενικού προσωπικού- και στις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ταραχών που σημειώνονται στη χώρα».

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία, καλώντας τους αμερικανούς πολίτες που πρόκειται να μεταβούν στην Αίγυπτο να αναβάλουν το ταξίδι τους και όσους διαμένουν εκεί να βρίσκονται σε ύψιστη επαγρύπνηση για την ασφάλειά τους.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μόρσι, του πρώτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, οι συγκεντρώσεις των αντιπάλων πλευρών μαρτυρούν τον αυξανόμενο διχασμό στη χώρα, ενώ οι συγκρούσεις προκαλούν ανησυχίες για επέκταση των ταραχών. Εκτός από τον 21χρονο Αμερικανό, στις συγκρούσεις της Παρασκευής σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, ενώ πάνω από 70 είναι οι τραυματίες.

Οι τρεις αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε επτά τον αριθμό των νεκρών από την Τετάρτη, οπότε ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια στη χώρα.

Την Κυριακή προγραμματίζεται μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση, με βασικό αίτημα τις πρόωρες προεδρικές εκλογές. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, όμως, από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, προειδοποιούν την αντιπολίτευση ότι δεν θα επιτρέψουν «πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ κάλεσαν τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Ο στρατός έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να «σώσει το έθνος» και δεν θα επιτρέψει «επίθεση κατά της θέλησης του λαού» και διολίσθηση της χώρας σε «ανεξέλεγκτη σύγκρουση».

Σε μία από τις ισχυρότερες παρεμβάσεις αφότου παρέδωσε την εξουσία στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έναν χρόνο πριν, ο στρατός καθιστά σαφές ότι θα επέμβει υπέρ των διαδηλωτών εάν βρεθούν στο στόχαστρο σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του προέδρου.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook