Σε ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξή του στο \”Βήμα της Κυριακής\”. Ο πρώην πρωθυπουργός καθιστά σαφές πως \”η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις\”.

\”Η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας\”.

Ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, σε συνεννόηση πάντα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως ο Κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες ενώ εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, δεν υπάρχει κάτι που να εγγυάται ότι ο στόχος της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους θα επιτευχθεί.

\”Είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικες αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου\”, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφορικά με τις θυσίες και τα σκληρά μέτρα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει πως \”η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια\”, ούτε απαλλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook