Νέο μέτωπο άνοιξε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καταγγέλλοντας την «αριστερή εκπαίδευση» που παρέχουν τα δημόσια σχολεία της χώρας, σε μήνυμά του προς την Εθνική Ένωση Μητέρων το συνέδριο της οποίας διεξάγεται στην Πάδουα.

Οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τι εκπαίδευση θα δώσουν στα παιδιά τους και να μπορούν «να τα προστατεύουν από την εκπαίδευση της αριστεράς που ενσταλάζει στο δημόσιο σχολείο ιδεολογίες και αξίες διαφορετικές από αυτές της οικογένειας», γράφει ο Μπερλουσκόνι στο μήνυμά του.

Φοιτητικές και αριστερές οργανώσεις αλλά και η αντιπολίτευση αντέδρασαν αμέσως καταγγέλλοντας αυτές τις δηλώσεις. «Έχουμε πραγματικά κουραστεί να πρέπει να υπερασπιζόμαστε συνεχώς το δημόσιο σχολείο απέναντι στις επιθέσεις του πρωθυπουργού», τόνισε το Δίκτυο Φοιτητών. Η οργάνωση κατήγγειλε «την τεράστια βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση» στο δημόσιο σχολείο που «καταστράφηκε» από τις «εγκληματικές μεταρρυθμίσεις».

«Ο συνηθισμένος Μπερλουσκόνι μας φίλεψε με ένα από τα σόου του που έχουν για πρωταγωνιστές: τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, δασκάλους και τα ιδιωτικά σχολεία, τους ιππότες της ελευθερίας».

Η Ένωση Φοιτητών χαρακτήρισε «αχρείες» τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι «έχει κουραστεί από μια κυβέρνηση που στερεί από το δημόσιο σχολείο δισεκατομμύρια ευρώ και θριαμβολογεί για αυτό». Η Ένωση οργανώνει κινητοποίηση στις 19 Απριλίου σε 50 ιταλικές πόλεις για να καταγγείλει το μοντέλο εκπαίδευσης που προωθεί η κυβέρνηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του «Καβαλιέρε». Η επικεφαλής των γερουσιαστών του κόμματος, Άννα Φινοτσιάρο χαρακτήρισε «ντροπή» την επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους δασκάλους, μετά τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Μπερλουσκόνι στη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο.

Κατά σύμπτωση, χθες οργανώθηκε στο Μιλάνο διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 40.000 άνθρωποι, υπέρ των ιδιωτικών καθολικών σχολείων. «Η οικογένεια και το καθολικό σχολείο κάνουν καλό στην Ιταλία», φώναζαν οι δάσκαλοι, διευθυντές, γονείς και μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον καθεδρικό ναό της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ