Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα πως απέρριψε το αίτημα του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν να του χορηγηθεί άσυλο.

«Εξετάσαμε προσεκτικά το αίτημα. Μετά την εξέταση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδεχθούμε το αίτημα», δήλωσε ο Σιέντ Ακμπαρουντίν, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το αίτημα του Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σε αεροδρόμιο της Μόσχας και καταζητείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, νωρίτερα σήμερα ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Κουρσίντ είχε υποστηρίξει το ευρύ αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατασκοπείας, το οποίο αποκάλυψε ο Σνόουντεν, μιλώντας για τη χρησιμότητά του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Ορισμένες από τις πληροφορίες που απέκτησαν, μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να εμποδίσουσν σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές χώρες», υποστήριξε ο Κουρσίντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπρουνέι.
«Δεν πρόκειται για παρακολούθηση ούτε για πρόσβαση σε αληθινά μηνύματα. Είναι απλώς μια πληροφορική ανάλυση δεδομένων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων Ίντερνετ που έχουν σταλεί. Δεν πρόκειται για κατασκοπεία του περιεχομένου μηνυμάτων ή συνομιλιών», πρόσθεσε.

Πάντως τα σχόλια αυτά, τα οποία έγιναν λίγο μέτά τη συνάντηση που είχαν ο Κουρσίντ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στα τέλη Ιουνίου στο Νέο Δελχί, έρχονται σε αντίθεση με τις πρώτες επίσημες ινδικές αντιδράσεις. Ένας εκπρόσωπος του υπουρείου Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τότε εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, λέγοντας πως τέτοιες πράξεις είναι «απαράδεκτες».

Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας συμμετέχει τώρα σε μια σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού με θέμα την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μπρουνέι και στην οποία συμμετέχει επίσης ο Τζον Κέρι.

newsbeast.gr