Υλικά

• 1 κιλό αλεύρι
• 20 γρ. νωπή μαγιά
• 100 γρ. προζύμι*
• ¼ κ.γ μπέικιν πάουντερ
• 120 γρ. ζάχαρη
• 70 ml. ελαιόλαδο
• 140 γρ. σταχτόνερο (αλουσιά ή αλισίβα)*
• 100 γρ. ζωμός απο μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, κόλιανδρο, γλυκάνισο)
• λίγη βανίλια
• ¼ κ.γ κοπανισμένο κόλιανδρο
• ¼ κ.γ κοπανισμένο γλυκάνισο
• ¼ κ.γ κοπανισμένη μαστίχα
• ¼ κ.γ κοπανισμένο μαχλέπι
• ¼ κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
• 100 γρ. σουσάμι ( περίπου)

Εκτέλεση

Απο το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε προζύμι με τη μαγιά, το προζύμι, το αλεύρι και το σταχτόνερο μέχρι να αποκτήσουμε ενα πηχτό χυλό.

Την επόμενη ημέρα ενσωματώνουμε στο προζύμι, το μπέικιν πάουντερ και τα κοπανισμένα μπαχαρικά. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του ζυμαριού και ρίχνουμε τα υγρά (ζωμό μπαχαρικών) και τη ζάχαρη.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για αρκετή ώρα μέχρι να αποκτήσουμε ενα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι. Αφήνουμε κατά μέρος τη ζύμη σκεπασμένη να ανεβεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια πλάθουμε μακρόστενα ψωμάκια (παύλους, όπως τους λέμε στην Κρήτη) και τα κυλάμε σε ζαχαρόνερο με σουσάμι. Χαράζουμε τα ψωμάκια σε μικρές φέτες και αφήνουμε ξανά να ανέβουν.

 Όταν φουσκώσουν τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 170ο C για 30 λεπτά περίπου. Κατόπιν τα αποσύρουμε, τα χωρίζουμε σε μικρά παξιμαδάκια και ξαναφουρνίζουμε, αφήνοντας τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να παξιμαδιαστούν.

Για να γνωρίζουμε.......

*Για το σταχτόνερο βράζουμε σε νερό τη στάχτη και κατόπιν την περνάμε απο τουλπάνι κρατώντας το ζωμό και έτσι έχουμε την «αλουσιά ή αλισίβα».

* Για το προζύμι, κάθε φορά που ζυμώνουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγο ζυμάρι απο τα τοιχώματα της «σκάφης» το οποίο μπορούμε να αναπιάσουμε 3 μέρες στο ψυγείο και μετά να διατηρηθεί στην κατάψυξη.