Δύο σημαντικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου 2013 και συμπίπτουν με τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 με ώρα έναρξης 9.00 μ.μ. η «Όπερα της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει στην πλατεία του Μουσείου την όπερα Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Η παράσταση είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η Όπερα της βαλίτσας είναι μία πρωτότυπη δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και παρουσιάζει διάσημες όπερες με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους και εναλλακτικούς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να ταξιδέψει στο χώρο του Λυρικού Θεάτρου χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί σε κάποια από τις ειδικές προς τούτο αίθουσες. 

Η Όπερα της βαλίτσας είναι ευέλικτη, αλλά δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, διάσημες όπερες ξεδιπλώνουν τους μύθους τους, με τη συνοδεία ενός πιάνου αντί ορχήστρας, με μικρή χορωδία και σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα. Με τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Όπερα της βαλίτσας, βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.

Είναι μεγάλη τιμή για το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει, η απόφαση της Λυρικής Σκηνής να κάνει την παρουσίαση της όπερας Μποέμ στους Βαρβάρους εμφανιζόμενη για πρώτη φορά στην Κρήτη. Έτσι οι συντοπίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την όπερα με ζωντανή μουσική και με όλους τους πρωταγωνιστές επί σκηνής. 

Σημαντικό στοιχείο της παράστασης είναι η προβολή υπέρτιτλων στα Ελληνικά, κάτι που είναι πλέον καθεστώς στις σύγχρονες παραστάσεις όπερας στα μεγάλα θέατρα. Η παρακολούθηση της υπόθεσης της όπερας γίνεται πλέον πολύ πιο εύκολη.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λυρικής Σκηνής είναι ο γνωστός Ηρακλειώτης Αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης ενώ υπεύθυνοι καλλιτεχνικών δράσεων 2012-13 είναι οι: Λυδία Αγγελοπούλου - Σταμάτης Μπερής

Συντελεστές της παράστασης είναι :
• Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης
• Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
• Μουσική διδασκαλία, συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος
• Χορογραφία: Διονύσης Τσαφταρίδης
• Φωτισμοί: Νίκος Εργαζάκης
• Μετάφραση: Μαρία Μουρκούση
• Υπέρτιτλοι: Εύη Σταφέτα

ΔΙΑΝΟΜΗ
• Ροντόλφο: Γιάννης Χριστόπουλος
• Μιμή: Έλενα Κελεσίδη
• Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός
• Μουζέττα: Μαρία Κόκκα
• Σωνάρ: Ζαφείρης Κουτελιέρης
• Κολλίνε: Κώστας Ντότσικας
• Αλτσιντόρο: Χρήστος Αμβράζης
• Έρωτας / Θάνατος: Διονύσης Τσαφταρίδης

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ισίδωρου Σιδέρη για την παράσταση:

Η Όπερα της βαλίτσας παρουσιάζει τη Μποέμ σα μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση. Δεν θέλει να ανταγωνιστεί την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με την δύναμη της μουσικής και των ερμηνευτών μας, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό και να πάει σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας.

Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές ανεβαίνουν με τις Βαλίτσες τους στη σκηνή και δημιουργούν το σκηνικό χώρο όπου θα παρουσιάσουν την ζωή των μποέμ. Κεντρικό θέμα του έργου είναι τα νιάτα. Μετά το χαρούμενο ξεκίνημα του έργου η παγωνιά ελλοχεύει παντού. 

Το ρίγος της παγωνιάς και του θανάτου διατρέχει όλα τα επεισόδια μέχρι να ακινητοποιηθεί στο άψυχο σώμα της Μιμής. Μόνη ελπίδα η άνοιξη που, όμως, κάποιοι δεν θα την προλάβουν..

Η ιστορία ξεκινά παραμονή Χριστουγέννων με την γέννηση ενός έρωτα και τελειώνει με το θάνατο του έρωτα. Ο Έρως – Θάνατος, που στην παράστασή μας προσωποποιείται, σαν ένας άλλος μποέμ κυκλοφορεί ανάμεσα τους, ορατός από τη Μιμή, αλλά αόρατος για τους άλλους. Είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός τον οποίο αγνοούν. 

Η παρουσία του είναι καταλυτική για την παράσταση, αφού συμμετέχει ως θιασάρχης-σκηνοθέτης που προωθεί τη δράση. Στη Μποέμ οι ερωτικές καταστάσεις είναι έντονες και οι συγκρούσεις των χαρακτήρων βίαιες. Η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. 

Το χιούμορ και το σασπένς αντιπαρατίθενται στο υπέροχο μελό του έργου και της μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό.
Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 με ώρα έναρξης 8.30 μ.μ., στην πλατεία, μπροστά από την αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, «Ένας αστρολάβος συνομιλεί με τη Μουσική». Ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου, τ. Πρύτανης Καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης θα «ταξιδεύσει» το κοινό στα μυστικά του σύμπαντος, «συνομιλώντας» με κορυφαίους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη θα τιμήσει το Μεγάλο του Δωρητή Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη δωρεά του οποίου αναγέρθηκε το οίκημα των γραφείων και των συνεδριακών εγκαταστάσεών του.

Και οι δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό.