Αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα επιφέρει ο νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής τους στις εμπορικές τιμές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα με την ένταξη περιοχών εκτός σχεδίου όπου σήμερα ισχύουν «βασικές αξίες» για οικόπεδα και αγροτεμάχια και «τιμές εκκίνησης» για κατοικίες και κτίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, τα στοιχεία από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των αντικειμενικών τιμών που έχει επεξεργασθεί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μεγάλες αυξήσεις μέχρι και πάνω από 100% στα ακίνητα σε «λαϊκές» και μεσαίες περιοχές εντός σχεδίου, καθώς και σε κατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές της Αττικής, αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικά και παραθαλάσσια μέρη και κυρίως νησιά.

Ειδικότερα, οι αναπροσαρμογές θα είναι τριών ταχυτήτων, με αύξηση των αντικειμενικών αξιών 30%-50% στις λαϊκές συνοικίες, κυρίως της Αθήνας. Το σκεπτικό είναι ότι η τιμή ζώνης στις περιοχές αυτές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική τιμή αλλά και από το κόστος οικοδομής.

Παράλληλα, αναμένεται μείωση 20%-40% στις τιμές ζώνης ακριβών περιοχών, όπως η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη, η Φιλοθέη, η Κηφισιά και η Εκάλη, όπου οι αντικειμενικές τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook