Διαρκής ενημέρωση

Στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος λυκείων Ιεράπετρας θα φιλοξενηθούν οι 130 αλλοδαποί που επέβαιναν στο τουριστικό πλοιάριο που ναυάγησε ανοικτά της Ιεράπετρας.

Μετά από αυτοψία που έγινε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και του Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Γιάννη Παπαδάκη, αποφασίστηκε ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για να καλύψει την προσωρινή διαμονή.

Για το σκοπό αυτό ήδη γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν εκεί στρώματα που διαθέτει ο Δήμος και να προετοιμαστεί ο χώρος ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας που προετοιμάζεται.

«Επικοινωνήσαμε με όλους τους αρμόδιους φορείς αφού ο Δήμος δεν έχει κάποιο κυρίαρχο ρόλο ευθύνης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι απεργία και δεν έχουμε προσωπικό, για να μεταφέρουμε εκεί τα απαραίτητα. Ο χώρος κρίθηκε καλός για την περίσταση και προχωρούμε.

Είμαστε σε επαφή με τους Σαμαρείτες οι οποίοι έχουν εμπειρία και υλικά όπως κουβέρτες, σεντόνια κλπ και αναμένουμε την άφιξη τους προκειμένου να τους μεταφέρουμε στο χώρο.

Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να συνδράμουμε για συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και πιστεύω πως η κοινωνία που έχει δείξει την ευαισθησία της και στο παρελθόν θα το πράξει και τώρα.

Επισημαίνω ωστόσο πως απαιτείται και η έγκαιρη και ουσιαστική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού που έχει την ευθύνη για να αποφύγουμε παλινωδίες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης.

Ο κ. Αναστασάκης ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με την υπάρχουσα ενημέρωση το πλοιάριο που μετέφερε τους 130 αλλοδαπούς έχει βυθιστεί, έχουν επιβιβαστεί σε πλοίο που έχει προορισμό τη Μάλτα κι από το οποίο θα μεταφερθούν με σκάφη του λιμενικού στην παραλία της Ιεράπετρας κι από κει με το λεωφορείο του Δήμου στο κλειστό γυμναστήριο.

Το χρονικό

Συναγερμός σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Λιμενικές Αρχές της Ιεράπετρας από την πληροφορία ότι σκάφος που πλέει νότιανατολικά από το Κουφονήσι κινδυνεύει λόγω εισροής υδάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιστιοφόρο που εξέπεμψε σήμα SOS λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα και ενώ έπλεε κοντά σε διεθνή ύδατα, μεταφέρει 130 επιβάτες.

Σκάφος του Λιμενικού, ναυαγοσωστικό και πλοίο του πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή. Το σκάφος – τύπου γιωτ - αναμένεται να οδηγηθεί στην Ιεράπετρα σε τρεις περίπου ώρες, προκειμένου να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες σε αυτό.