Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, με έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, μία πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δίπλα από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το Σάββατο, στον Ορθόδοξο Αρμενικό Ναό της «Παναγιάς», τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των μαρτύρων της Γενοκτονίας των Αρμενίων χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη, κ. Σαχάκ Γιεμισιάν. Στη συνέχεια διοργανώθηκε αιμοδοσία από το παράρτημα Θεσσαλονίκης, του Αρμενικού «Σταυρού του Ελέους».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα, με κεντρική εκδήλωση στη Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμους, απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος τόνισε την εξαιρετική ευαισθησία σε θέματα ιστορικής μνήμης και γενοκτονιών, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

Για τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σε όλο τον κόσμο, μίλησε εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής η Μαρί Κιουρκτσιάν, η οποία ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στα θέματα των Αρμενίων, υπενθυμίζοντας ότι μετά το 1915 πολλοί Αρμένιοι βρήκαν φιλόξενη στέγη στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων (σ.σ. ξεκίνησε στις 24 Απριλίου, 1915), έχει αναγνωριστεί επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων και η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για το γεγονός αυτό.

«Το Χριστιανικό Ολοκαύτωμα στη Νεοτουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία», ήταν το θέμα της ομιλίας του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, ιστορικού Βλάση Αγτζίδη. Της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

zougla.gr