«Μαύρα σύννεφα» βλέπει να μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το “φρενάρισμα” της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο αποδίδει εν μέρει και στην απουσία τόλμης από την πλευρά της Ευρωζώνης να λάβει γενναίες αποφάσεις.

Προβλέπει επίσης ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα φτάσει το -0,6% το 2013 (μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζε τον Απρίλιο) ενώ κατεβάζει και τον “πήχη” για την ανάπτυξη το 2014 στο 0,9% (από 1,1% τον Απρίλιο).

Σχεδόν ταυτόχρονα σε άλλη έκθεσή του για την πορεία της νομισματικής ένωσης, επισημαίνει τον κίνδυνο για δεύτερο “γύρο” στη χρηματοπιστωτική κρίση, εάν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για χρηματοδότηση της οικονομίας από την ΕΚΤ.

“Οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ παραμένουν το επίκεντρο του προβλήματος και τραβούν προς τα κάτω την ανάπτυξη παντού”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική κινούμενη ελαφρώς πάνω από το 3% το 2013, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2012.

Πρόκειται για πρόβλεψη μικρότερη από αυτή του Απριλίου που είχε παρουσιάσει το ΔΝΤ στην αντίστοιχη έκθεσή του και οφείλεται κυρίως – όπως αναφέρει- στην αισθητή μείωση της εγχώριας ζήτησης και επιβράδυνση της ανάπτυξης σε αρκετές βασικές αναδυόμενες οικονομίες ,καθώς και στην παρατεταμένη ύφεση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθούν να κυριαρχούν, ενώ προκύπτουν και νέοι, που μπορεί να φέρουν μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πιθανή αργή ανάπτυξη, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και ενδεχομένως, να χρειαστούν αυστηρότεροι οικονομικοί όροι εάν ηαναμενόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ βάλει «φρένο» στη ροή κεφαλαίων.

Για ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη απαιτούνται πρόσθετα πολιτικά μέτρα, λέει το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, οι προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να διατηρήσουν ένα υποστηρικτικό μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με αξιόπιστα σχέδια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για βιώσιμο χρέος αλλά και μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών και των πιστωτικών διαύλων.

Η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε το Μάιο και τον Ιούνιο μετά από μια περίοδο ηρεμίας από το περασμένο καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, τα spreads των χωρών της Ευρωζώνης έχουν διευρυνθεί και πάλι μετά από μια περίοδο έντονης πτώσης ενώ και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, επισημαίνει.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αυξήθηκε ελαφρά μόνο, από ένα ετήσιο ποσοστό της τάξης του 2,5% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε 2,75% στο πρώτο τρίμηνο του 2013, αντί να επιταχύνεται περαιτέρω, όπως προέβλεπε η έκθεση του Απριλίου.

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό αύξησης από 1,75% το 2013 σε 2,75% το 2014, ενώ για την Ιαπωνία εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2% φέτος ενώ το 2014 θα υποχωρήσει στο 1,75%.

Στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 7.75% το 2013-2014, δηλαδή χαμηλότερα κατά 0,75% και 0,5% αντίστοιχα από ότι προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook