Την ανάδειξη και την προώθηση των κρητικών προϊόντων είχε ως στόχο για ακόμα μια μέρα η Γιορτή της Κρητικής Διατροφής και αυτή τη φορά με περισσότερες πληροφορίες προερχόμενες από τους αυτόχθονες δημιουργούς και παραγωγούς της Κρήτης. Η πρόκληση της ημέρας ήταν αισθαντική και προφανής καθώς οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να παραστούν ταυτόχρονα σε τρείς διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που εξελίσσονταν την ίδια στιγμή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "η κα Μαλάμω Μηλογιαννάκη προσκάλεσε με το μεγαλείο της ψυχής της όλους όσους στεκόντουσαν δίπλα της για να τους ταξιδέψει στα μονοπάτια της παράδοσης, δείχνοντάς τους εικόνες που αναγεννούσαν το παρελθόν. Τα στάδια δημιουργίας του ψωμιού παρατήρησαν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, ενώ στην απέναντι ακριβώς μεριά του κήπου εκτυλίσσονταν μαγειρικές που αναμόχλευαν το μέλι, τη μυζήθρα και τα άγρια χόρτα. Κυρίες από τον αγροτουριστικό πολυχώρο ΠΑΝΑΚΡΟΝ πρόσφεραν παραδοσιακές πίτες στις ουρές επισκεπτών που ανυπομονούσαν να γευτούν έτσι απλά, την ίδια την παράδοση! Αμέσως μετά τις γαστρονομικές πυξίδες που προσανατόλισαν τους επισκέπτες στις διατροφικές και άλλες αξίες της Κρήτης, το ενδιαφέρον στράφηκε στο μουσικοχορευτικό σύλλογο Ερωφίλη και τους τραγουδοποιούς Νίκο Σφακιανάκη και Μανώλη Σκουτέλη που και εκείνοι με τη σειρά τους κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο με κρητική παραδοσιακή μουσική.

Οι μικροί μας επισκέπτες διασκέδασαν δίχως άλλο με ζωγραφική και αυτοσχέδιες χειροτεχνίες πάντα με τη θεματολογία να στρέφεται γύρω από τα ευεργετήματα της κρητικής διατροφής. Τα γέλια και η ευχαρίστηση των μικρών μας φίλων συνεχίστηκαν αμείωτα στη συνάντησή τους με τη «Νιάρα», μια γάτα καθόλου τυχαία που προσπαθούσε να ανακαλύψει την ταυτότητά της. Η ομάδα Hippo theater group με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε την ξέφρενη μουσική χορωδία ΝΙΑΡΑ βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Νίκου Τσιώτου. Μια παράσταση που επεδίωκε να ερεθίσει το νου και τη σκέψη όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Μια παράσταση άκρως ψυχαγωγική, εκθαμβωτική από άποψη θεατρικότητας, έξυπνη, γρήγορη, με πολλές ανατροπές και για ενεργητικούς αποδέκτες. Τα παιδιά συμμετείχαν στο τελευταίο θεατρικό παιχνίδι με αξιοσημείωτη περιέργεια για να εξερευνήσουν το φαινόμενο της βίας και της επιθετικότητας (bullying).
Οι Finale Project δίνοντας το δικό τους ρυθμό με ποπ και λαϊκές νότες συνόδευσαν τους επισκέπτες στο τέλος της βραδιάς κλείνοντας το πρόγραμμα με επιτυχία. Οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις συνεχίζονται υπό το πρίσμα της εξωστρέφειας της κρητικής γαστρονομίας με πρωταγωνιστές τα ντόπια προϊόντα του τόπου μας.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου περιλαμβάνει τα εξής:

19:00 Γιόγκα για παιδιά. Τμήμα εκμάθησης γυμναστικής από τους ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ. Διοργάνωση «Πρότασις»
19:30
Μια μουσική διαδρομή στην Ευρώπη με βασικούς σταθμούς την Ισπανία και την Γαλλία. Θα ακουστούν έργα για φλάουτο και άρπα των I. Albeniz, E. Granados, M. de Falla, C. Saint-Saens, M. Ravel, G. Bizet και E. Satie με τις Ειρήνη Βούζη και Ελένη Τσαουσάκη.
20:00
Αρωματισμένο ελαιόλαδο στη διατροφική μας καθημερινότητα. Ελάτε να φτιάξουμε μαζί αρωματισμένο λάδι με αρωματικά χόρτα, βότανα και μπαχαρικά για τα πιάτα της καθημερινής μας διατροφής από την Μαίρη Αλεξανδρίδου, Διευθύντρια Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου.
21:00
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο οι Ρίζες της Κρήτης και τον Αλέξανδρο Παπαδάκη με το συγκρότημά του.
21:30
Συναυλία με ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΓΑΡΗ
Μία κορυφαία συνεργασία, σε ένα πρόγραμμα που δεν χρειάζεται συστάσεις!!! Μελωδία, ρυθμός, εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις, κιθαριστικά σόλο, Interactive visual show και όλες οι μεγάλες αγαπημένες επιτυχίες, του μοναδικού μας Λαυρέντη.
Δύο ώρες με συνεχείς εναλλαγές ηχοχρωμάτων και το κοινό στο ρόλο του ερμηνευτή! Ένα ρεσιτάλ φωνής-κιθάρας με τη συνοδεία τριών καταπληκτικών μουσικών και τις μοναδικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών!
Η βραδιά από αυτές που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας"