Υλικά

• 1 μπούτι απο αρνί κομμένο σε μεγάλες μερίδες
• 6-7 κυδώνια
• 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
• 8 σκ. Σκόρδο
• 1 πορτοκάλι
• 2 κ.σ. θυμάρι
• 1 κ.σ. φασκόμηλο
• 1/2 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 150°. Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου κατά μήκος σε φετάκια, ανοίγουμε με τη μύτη μαχαιριού σχισμές στο κρέας και τις μπήγουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με 1 κουτ. σούπας βούτυρο και κοκκινίζουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές. Το τοποθετούμε σε πήλινη γάστρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά στο ίδιο τηγάνι.

Τις βάζουμε στη γάστρα γύρω από το κρέας. Τρίβουμε το κρέας με αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Κόβουμε δύο μεγάλες λωρίδες από τη φλούδα του πορτοκαλιού (το κίτρινο μέρος μόνο) και τις βάζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια. Περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε στο φούρνο. Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για 7 ώρες περίπου, συνολικά. Πλένουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα προσθέτουμε στο κρέας δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Ελέγχουμε μια δυο φορές τα υγρά και ανακατεύουμε.

Εάν θέλουμε, αφήνουμε το κρέας ξεσκέπαστο το τελευταίο μισάωρο. Όταν βγάλουμε το κρέας, σουρώνουμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι και τη βράζουμε μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, να συμπυκνωθεί. Περιχύνουμε με μερικές κουταλιές το κρέας και τα κυδώνια και σερβίρουμε την υπόλοιπη σε μπολάκι.