Αίσθηση προκαλεί στη Γερμανία η κάθοδος του κόμματος «Die Partei» («Το Κόμμα») στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αφού έχει κύριο όπλο της τη... σάτιρα. Στην ηγετική του ομάδα συμπεριλαμβάνεται και μία Ελληνίδα, η Δρ. Έλενα Μπάρμπας, η οποία, μέσω του newpost.gr στέλνει μήνυμα στη χώρα μας ότι θα επιβιώσει ακόμα και από τη Μέρκελ!

Η γιατρός και ταμίας του κόμματος, που θα διεκδικήσει μία θέση στο γερμανικό κοινοβούλιο, έχει πατέρα Έλληνα (ο οποίος βρίσκεται εδώ και 50 χρόνια στη Γερμανία) και μητέρα γερμανίδα και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας προσωπική δράση υπέρ της χώρας μας, εάν γίνει βουλευτής. «Μου αρέσουν πάρα πολύ η Ελλάδα και οι Έλληνες. Δώσατε τόσα πολλά, δημοκρατία, επιστήμες ακόμα τον όρο "φακελάκι"» τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «θα επιβιώσετε ακόμα και από τη Μέρκελ».

«Όταν ακούω περιστατικά για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τις περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία, πραγματικά θλίβομαι. Δεν είναι ο σωστός τρόπος» είπε ακόμα, ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο «φαίνεται καλή ιδέα για το κόμμα της», διότι και στη Γερμανία το ανταποδοτικό τέλος αυξήθηκε πρόσφατα.«Το Κόμμα» όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του, Μάρτιν Σόνεμπορν την Πέμπτη στο Spiegel, που έκανε εκτενές αφιέρωμα στο Die Partei, ζητεί να πέσει «μαύρο» στις οθόνες των δημόσιων καναλιών ZDF και ARD, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν ξανά για να επαναποκτήσουν άδεια λειτουργίας, «ζητώντας συγγνώμη από το γερμανικό κοινό για το πρόγραμμά τους».

Η Έλενα Μπάρμπας χαρακτήρισε «λαϊκίστικο» το σενάριο να κλείσει «Το Κόμμα» τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε κλουβί (σ.σ. Το Κόμμα την κατηγορεί ότι ήταν από αυτούς που γκρέμισαν το Τείχος του Βερολίνου για να μεταφερθούν τα χρήματα στην Ανατολική Γερμανία) συμπληρώνοντας όμως ότι «πιάνει» στη Γερμανία και προφανώς και στην Ελλάδα. Σε ερώτηση αν ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ μπορεί να κερδίσει την καγκελάριο, η κυρία Μπάρμπας υπογράμμισε ότι «το μόνο κόμμα που μπορεί να κερδίσει τη Μέρκελ είμαστε εμείς. Το μόνο που απομένει είναι να πείσουμε τους Γερμανούς γι' αυτό».

Σε ερώτηση για το αν το χιούμορ και η σάτιρα μπορούν να αποτελέσουν πολιτικά όπλα η απάντηση ήταν αρνητική. «Οι γερμανοί πολιτικοί δεν είναι και πολύ αστείοι. Εάν κάποιος κάνει πλάκα ή αστεία δεν θα ληφθεί ποτέ σοβαρά υπόψην, αλλά ό,τι κι αν κάνει ή λέει θα εκλαμβάνεται ως αστείο. Η πλάκα δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτικό όπλο στη Γερμανία» είπε, διεκρινίζοντας: «Εμείς δεν κάνουμε πλάκα, χρησιμοποιούμε σατιρικές μεθόδους, κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό».

Η ίδια χρησιμοποίησε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (Hartz IV) στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημά τους συλλέγοντας άδεια μπουκάλια από τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους και επιστρέφοντάς τα στις εταιρείες. «Μέλος της Bundestag, ο Μάικλ Πολ του CDU, πρότεινε να αυξηθεί το ποσό ανά μπουκάλι στα 50 λεπτά από τα 25 που είναι σήμερα». Η Έλενα Μπάρμπας προτείνει δηκτικά, να λαμβάνουν οι βουλευτές αυτοί τον μισθό τους, μαζεύοντας οι ίδιοι φιάλες. «Είμαστε νέοι άνθρωποι, ήμασταν για πολύ καιρό τόσο σοβαροί ώστε να ενεργούμε όπως αυτοί» ανέφερε.

Όσο για το μήνυμα αυτής και του κόμματός της; «Να είστε καλοί, να κάνετε καλούς και τους ανθρώπους. Χαμογελάστε, υποσχεθείτε στους πολίτες χρήματα και ένα καλό μέλλον. Αυτό κάνουν οι άξιοι άνθρωποι στα κόμματα. Θέλουμε να γίνουμε σαν αυτούς, να τους μιμηθούμε».

Κάτι μας λέει ότι η θετική ενέργεια και το βιτριολικό χιούμορ του γερμανικού σατιρικού κόμματος θα δώσει άλλο χρώμα στις γερμανικές κάλπες...

newpost.gr/Βαγγέλης Βιτζηλαίος