Ο Πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή την αποτυχία είσπραξης εσόδων, από το μέτρο της «ρύθμισης» οφειλών, έκανε την ακολουθεί δήλωση:

Άλλη μία πολυδιαφημιζόμενη "επιτυχία" της κυβέρνησης κατέρρευσε.Η ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, έχει αποτύχει παταγωδώς, το λένε οι αριθμοί.

Ουδείς προσέρχεται να ρυθμίσει τα χρέη του, όταν η αγορά βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και με την ανεργία στα ύψη. Ρύθμιση με επιτόκιο 8.75 ο/ο, γραφειοκρατία για να γίνει δεκτή μια επιχείρηση στις ρυθμίσεις, συρροή οφειλομένων με τρέχουσες υποχρεώσεις κάνουν τη ρύθμιση ανεφάρμοστη. Τα υποστηρίξαμε αυτά στην Βουλή, αλλά η άτολμη κι ανήμπορη κυβέρνηση και οι άσχετοι, στην καλύτερη περίπτωση, κονδυλοφόροι μιλούσαν για ανακούφιση της αγοράς.

Οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ για το μήνα Ιούνιο και τα 410 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, στην Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής των Βαίων για το τότε πολυνομοσχέδιο, πως το μέτρο της ρύθμισης, έτσι όπως διαμορφώθηκε, αφορά μία υγιή οικονομία, όχι τη δική μας, που λειτουργεί σε συνθήκες ύφεσης και ανεργίας. Είπαμε από την πρώτη στιγμή, πως οι οφειλές πρέπει να παγώσουν για δύο χρόνια. Να δοθεί ανάσα στην αγορά. Υποβάλαμε, για το λόγο αυτό, ρεαλιστικό σχέδιο! Η στήριξη της υφιστάμενης επιχείρησης αποτελεί προτεραιότητα για τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Είπαμε στην Βουλή, πως αν το συγκεκριμένο σχέδιο είχε τεκμηριωθεί θα είχε γίνει αποδεκτό ακόμη και από την τρόικα.

Η δικομματική κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους την πραγματικότητα. Η ποινικοποίηση της αδυναμίας καταβολής φόρων και εισφορών θα φέρει και νέα λουκέτα. Αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης αυτής να οδηγήσει τη χώρα σε πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να μετατρέπεται σε θηλιά για τους πολίτες.

Την ώρα μάλιστα που οι «λίστες» με τους εν δυνάμει φοροφυγάδες παραμένουν αναξιοποίητες. Σχετική μας ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό, παραμένει ακόμη αναπάντητη. Η κοινωνία όμως δεν μπορεί να περιμένει, χρειάζεται απαντήσεις και κυρίως αποτελεσματικές δράσεις. Χωρίς ακρότητες και τυμπανοκρουσίες.


real.gr