Κορυφώνεται η αντιπαράθεση στην Κρήτη για το θέμα της καύσης απορριμμάτων, η οποία προτείνεται για το νησί με καταστροφικές επιπτώσεις όπως προειδοποιούν επιστημονικοί και τοπικοί φορείς. Έντονη κριτική με σαφείς αιχμές για τις ενέργειες του προέδρου του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) Γιάννη Κουράκη άσκησε την Παρασκευή 15 Απριλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης στο Ηράκλειο. Μίλησε για πολιτικές που εξυπηρετούν επιλογές επιχειρηματικών λόμπι και για την ανάγκη να επιλέξουμε αν θα υπηρετήσουμε το δημόσιο καλό ή αλλότρια συμφέροντα»…

Απουσίες και απαξίωση…

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις περιφερειακές παρατάξεις: «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» και «Μία Κρήτη – Περιβάλλον και άνθρωπος». Την εκδήλωση επρόκειτο να ανοίξει η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου, η οποία έχει εκπονήσει για το Υπουργείο Περιβάλλοντος τη μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα δίνοντας προτεραιότητα στην τεχνολογία της καύσης ενώ είχε κληθεί και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης. Τόσο η κ. Λοϊζίδου, όσο και ο κ. Κουράκης επικαλούμενοι διαφορετικούς λόγους απέφυγαν να παραβρεθούν, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Ειδικά ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη στάση της κ. Λοϊζίδου, λέγοντας πως «δεν τιμά την επιστημονική της ιδιότητα και επάρκεια». Σαφέστερος όμως έγινε ο κ. Δανέλλης όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες του ΕΣΔΑΚ…

«Μύθος η εμπειρία του δημάρχου»

Απάντησε με σκωπτικό τρόπο στα επιχειρήματα που στο παρελθόν έχει καταθέσει ο Γιάννης Κουράκης προς όσους εναντιώνονται στην καύση. «Μας έχει πει να μη δαιμονοποιούμε κάποιες τεχνολογίες. Αυτό είναι ωραίο σχήμα λόγου αλλά τα στοιχεία των επιστημόνων για την επιβάρυνση από τις διοξίνες αλλά και το υπέρογκο κόστος είναι αποκαλυπτικά. Σε όλο τον κόσμο η τεχνολογία της καύσης σταδιακά εγκαταλείπεται και εμείς τώρα θέλουμε να την εισάγουμε σα να ξαναανακαλύπτουμε την Αμερική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις φράσεις του δημάρχου περί «τεράστιας εμπειρίας του» στο θέμα των απορριμμάτων. «Η εμπειρία του δυστυχώς εξαντλείται στον ΕΣΔΑΚ» είπε και παρουσίασε ιδιαίτερα αρνητικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για εργοστάσια καύσης στην περιφέρεια της Καμπανίας στη Νότιο Ιταλία, που σε άλλες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο είχαν παρουσιαστεί από τον δήμαρχο και άλλους «ειδικούς» ως μονάδες – πρότυπα.

«Άσκοπο και το εργοστάσιο του ΕΣΔΑΚ»

Ακόμα όμως και για το μέχρι σήμερα έργο του ίδιου του ΕΣΔΑΚ στάθηκε επικριτικά ο κ. Δανέλλης, λέγοντας πως κατασκευάστηκε ένα εργοστάσιο προεπεξεργασίας απορριμμάτων κόστους 24 εκατομμυρίων από χρήματα των πολιτών. Το εργοστάσιο αυτό πραγματοποιεί επεξεργασία 70.000 τόνων οικιακών απορριμμάτων κάθε χρόνο παράγοντας τελικό δεματοποιημένο υλικό, τουλάχιστον 25% μειωμένο σε υγρασία. Το υλικό αυτό, όπως είπε ο κ. Δανέλλης οδηγείται στη χωματερή των Πέρα Γαλήνων όπου σε επαφή με τη βροχή και τα υγρά του εδάφους αποκτά και πάλι την υγρασία και τον όγκο που έχασε από την επεξεργασία στο εργοστάσιο. Ένα άσκοπο κόστος χωρίς κανένα αποτέλεσμα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης, αποκαλύπτοντας πως πρόσφατα ζητήθηκε και λήφθηκε από τον γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Με αυτή την εικόνα ο κ. Δανέλλης απάντησε, όπως είπε, στο επιχείρημα της «τεράστιας εμπειρίας» του ΕΣΔΑΚ και του προέδρου του ενώ άφησε και αιχμές για τα υπηρεσιακά στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΕΣΔΑΚ οι οποίοι αν και δε φέρουν πολιτική ευθύνη, ωστόσο, όπως είπε, θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει υπερασπίζοντας την επιστημονική τους ιδιότητα και επάρκεια.

Τέλος, ο κ. Δανέλλης κάλεσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να κάνουν αγώνα καταρχάς για την ενημέρωσή τους, για τα αποτελέσματα της καύσης καθώς θα κληθούν εντός διμήνου να αποφασίσουν για τον περιφερειακό σχεδιασμό και αθ πρέπει να ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Είπε πως πάσχει ο δημοκρατικός διάλογος για το θέμα των απορριμμάτων στην Κρήτη και απευθυνόμενος στους παρόντες περιφερειακούς συμβούλους είπε πως είναι στη διάθεσή τους για να τους παράσχει όλα τα επιστημονικά στοιχεία και την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προτεινόμενες μεθόδους διαχείρισης. Χαρακτηριστική πάντως της ελλιπούς ενημέρωσης ήταν η παραδοχή του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευρυπίδη Κουκιαδάκη ότι δεν έχει γνώση του θέματος για το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει σε λίγο καιρό ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι κύριοι Γιαννουλάκης και Μπαντουβάς, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Τα στοιχεία

Το ενδιαφέρον των περίπου 200 παρευρισκομένων συγκέντρωσαν οι τοποθετήσεις του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Οικονομόπουλου και του προέδρου της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης Φίλιππου Κυρκίτσου. Ο τελευταίος παρουσίασε μάλιστα συντριπτικά στοιχεία για την εγκατάλειψη της τεχνολογίας της καύσης σε όλο τον κόσμο, για τις επιπτώσεις της αλλά και για τις εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης των σκουπιδιών και κυρίως αυτή της οικιακής ή σε μεγαλύτερη κλίμακα κομποστοποίησης, η οποία δεν έχει προωθηθεί στην Ελλάδα την ώρα που αναπτύσσεται ραγδαία η χρήση της σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές στην εκδήλωση, η τεχνολογία της κομποστοποίησης αν και απείρως πιο φιλική στο περιβάλλον χρειάζεται τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και δεν έχει πίσω της τεράστια κατασκευαστικά συμφέροντα όπως αυτή της καύσης. Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση επισημάνθηκε πολλές φορές με νόημα πως στην Ελλάδα, βασικός εκπρόσωπος της συγκεκριμένης τεχνολογίας και «συνομιλητής» του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. του Ομίλου Μπόμπολα αλλά και η συνεργαζόμενη με τον Όμιλο εταιρία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, η οποία κατασκεύασε το εργοστάσιο του ΕΣΔΑΚ στο Ηράκλειο.

Απορρίμματα όχι μετρητά…

Χαρακτηριστικό σημείο της εκδήλωσης και του «πολέμου πληροφόρησης» που έχει ξεσπάσει στην Κρήτη ήταν η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός νέου ιστοτόπου από τον Σπύρο Δανέλλη, στη χαρακτηριστική και με σαφές μήνυμα διεύθυνση: www.trashnotcash.gr (απορρίμματα όχι λεφτά). Στο βασικό μότο του τίτλου διαβάζουμε: «Δεν είναι τα υπέρογκο κέρδος των εταιριών που μας εξοργίζει, είναι η πολιτική και οι πολιτικοί που το επιτρέπουν»…. Στη σελίδα υπάρχει πολύ σκληρή κριτική για το ρόλο του ΕΣΔΑΚ και της Περιφέρειας Κρήτης με αναφορές για διαδικασίες που προωθούνται εν κρυπτώ, χωρίς την ενημέρωση των πολιτών.

Ο πόλεμος είναι φανερό πως πλέον κορυφώνεται και ασφαλώς αναμένονται οι αντίστοιχοι «κανονιοβολισμοί» και από την πλευρά του ΕΣΔΑΚ και του προέδρου του Γιάννη Κουράκη.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook