Υλικά

• 500 γρ. φασόλια χάντρες
• 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
• 200 γρ. χοιρινό σπάλα, σε μπουκιές
• 2 πράσινες πιπεριές, σε κυβάκια
• 2 πιπεριές κέρατο, σε κυβάκια
• 1 κ.γ πάπρικα, γλυκιά
• 1 κ.γ κύμινο
• 80 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες
• 2 φέτες απάκι, κομμένο σε κυβάκια
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει, ρίχνουμε το χοιρινό και το γυρίζουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6-8 λεπτά.

Συνεχίζουμε με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 3-4 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα, τις χάντρες, το απάκι και 2 φλυτζάνια ζεστό νερό.

Μόλις πάρει βράση, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα φασόλια.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, γιατί η σάλτσα πρέπει να είναι πλούσια, αλλά όχι υδαρής. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.