Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε, απέστειλε η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, στην οποία αφού θυμίζουν ότι στην περιοχή συντελέστηκε το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα την περίοδο της γερμανικής κατοχής , καλούν τους Γερμανούς "να πράξετε, επιτέλους, το χρέος σας απέναντι στην Ιστορία".

Η επιστολή  έχει τίτλο «ΕΙΣΤΕ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ κ. ΣΟΙΜΠΛΕ».

Διαβάστε όλη την επιστολή

Εξοχώτατε κ. Σόιμπλε

Ο μαρτυρικός Δήμος Βιάννου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Ηρακλείου, έχει πλούσια ιστορία αλλά και σπάνιες ομορφιές, τόσο στα παράλιά του όσο και στην ενδοχώρα και τους ορεινούς του όγκους. Διαθέτει επίσης αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία ιδιαίτερης αξίας, αλλά, πάνω απ’ όλα, φιλόξενους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής διέπραξαν στα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας, δολοφονώντας 401 αθώους πολίτες.

Ο τόπος μας καταστράφηκε ολοσχερώς, η Βιάννος μαρτύρησε και πένθησε αλλά δεν λύγισε. Μόνοι μας, χωρίς επαρκή βοήθεια από το κράτος μας αλλά και με προκλητικά απούσα την υπεύθυνη για τα δεινά μας Γερμανία, εμείς, οι συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, δημιουργήσαμε τις οικογένειές μας, αναστηλώσαμε τον τόπο μας και δίνουμε καθημερινά αγώνα για επιβίωση και προκοπή.

Ωστόσο, στις καρδιές τις δικές μας και των συμπολιτών μας δεν φωλιάζει το μίσος και η εκδίκηση αλλά, αντίθετα, καίει η φλόγα της διεκδίκησης και της δικαιοσύνης. Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και δικαιοσύνης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Αν έρθετε στη Βιάννο, θα σας υποδεχθούμε ως εκπρόσωπο της δημοκρατικής Γερμανίας, της φίλης και εταίρου χώρας. Θα σας ξεναγήσουμε στο Πανεπαρχιακό Ηρώο του Ολοκαυτώματος, στους τόπους των εκτελέσεων και στα νεκροταφεία μας. Θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με τους συγγενείς και τους απογόνους των θυμάτων.

Θα συνειδητοποιήσετε, ελπίζουμε, το μέγεθος του τιμήματος που κατέβαλε αυτός ο περήφανος λαός για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τα δεσμά του ναζισμού και της βαρβαρότητας. Μετά απ’ αυτή την εμπειρία θα είστε πιο πλούσιος, πιο σοφός, ίσως και πιο δίκαιος.

Όμως είτε αυτά γίνουν είτε όχι, ελπίζουμε όταν επιστρέψετε στη χώρα σας να θυμάστε ότι ήρθατε στην Ελλάδα όχι μόνο ως Υπουργός μιας δανείστριας χώρας αλλά και ως εκπρόσωπος της δημοκρατικής Γερμανίας. Και να πράξετε, επιτέλους, το χρέος σας απέναντι στην Ιστορία.


Ο Πρόεδρος Αριστομένης Συγγελάκης

Ο Γενικός Γραμματέας  Γιάννης Διακάκης