Με κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία το υπό συγκρότηση Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα «προικοδοτηθεί» με γερμανικά κεφάλαια, όπως αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο αναθεωρημένο μνημόνιο που θα ανακοινωθεί ως το τέλος του μήνα, προβλέπεται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, το οποίο ονομάζεται «Φορέας Ανάπτυξης», μπορεί να φθάσει τα 350 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας και πως οι εγγυήσεις που θα χορηγήσει το ταμείο δεν μπορεί να ξεπεράσουν το ύψος της ελληνικής συμμετοχής.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αυτό σημαίνει ότι «το ταμείο μπορεί να χορηγήσει τριπλάσια δάνεια», δηλαδή 1,050 δισ. ευρώ.

Στο μνημόνιο αναφέρεται επίσης ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε για την αναχρηματοδότηση χρεών είτε για την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων με σημαντική δυναμική ανάπτυξης και για την κεφαλαιακή ενίσχυση ιδιωτικών και επενδυτικών κεφαλαίων venture capital. Επίσης μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής.

Στόχος του Ταμείου είναι να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από την αδυναμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στη ζήτηση και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα σχετικά μικρό ποσό αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε περίπου 16-18 δισ. ευρώ, ενώ τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι «για να ανακάμψει η αγορά απαιτούνται 10 δισ. ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να χαρακτηρίζεται από επιχειρηματικού παράγοντες ως «ισχυρή τονωτική ένεση ρευστότητας» σε μια δειψασμένη ζεστό χρήμα αγορά, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οπως σημειώνεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, το Ταμείο δεν θα δέχεται καταθέσεις και θα δανείζει με όρους αγοράς. Οπου χορηγεί δάνεια για αναχρηματοδότηση χρεών, τα δάνεια αυτά θα δίνονται μόνο με σημαντικού ύψους τραπεζική συγχρηματοδότηση.

Επίσης δεν επιτρέπεται να δέχεται κεφαλαιακές ενισχύσεις ή άλλης μορφής χρηματοδότησης από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει κρατική βοήθεια συμπεριλαμβανομένου και το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οσον αφορά τους μετόχους του Ταμείο προβλέπεται ότι η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι τελικά μειοψηφική και τα επιπλέον κεφάλαια θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης, δεν αποκλείεται και η συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Μάλιστα έχουν ακουστεί ονόματα όπως τα Ιδρύματα Νιάρχου και Ωνάση, η Ενωση Εφοπλιστών κλπ.

Για το διορισμό της διοίκησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των μετόχων πέρα του Ελληνικού Δημοσίου. ενώ στο διοικητικό συμβούλιο προβλέπεται έντονη διεθνής παρουσία ούτως ώστε «να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του Ταμείου».

Τέλος όσον αφορά το ενδεχόμενο επικάλυψης των λειτουργιών του Ταμείου με αυτές του ΕΤΕΑΝ, αναφέρεται ότι θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν αλλά όπου προκύψουν μπορούν να εκτελούνται από το Ταμείο κατόπιν ανάλογου αιτήματος από τις ελληνικές αρχές και την έγκριση των μετόχων του Ταμείου.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook