Πόσες φορές την ημέρα βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας, είτε απλά πιάνοντάς το, είτε ξεκουράζοντας το κεφάλι σας ακουμπώντας το σε αυτά…Σίγουρα είναι πολλές! Εάν σκεφτείτε πόσα ακόμα πράγματα έχετε κάνει με τα χέρια σας θα διαπιστώσετε ότι αρκούν για να μεταφέρετε βακτήρια στο πρόσωπό σας και να το μολύνετε. Μάθετε τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η επαφή και τι πρέπει να κάνετε!

Τα βακτήρια καθώς και οι αλλεργιογόνοι παράγοντες μπορούν να μεταφερθούν άμεσα στα μάτια και το δέρμα μέσω των χεριών όταν έρχονται σε επαφή. Για παράδειγμα, όταν τρίβετε τα μάτια σας υπάρχει πιθανότητα να σπάσετε αγγεία ενώ μπορεί να εισχωρήσουν βακτήρια. Επίσης, τρίβοντας την επιδερμίδα διεγείρονται περισσότερο οι σμηγματογόνοι αδένες και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος άρα και λιπαρότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει εξάρσεις ακμής.

Όσον αφορά στην ακμή, το άγγιγμα δεν αποτελεί αιτία για τη δημιουργία της αλλά μπορεί σίγουρα να την κάνει χειρότερη. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως η δερματίτιδα εξ επαφής και ο έρπης. Στην περίπτωση του ιού του έρπητα, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός όταν είναι σε έξαρση, αγγίζοντας το σημείο που πάσχει και μετά κάποιο άλλο σημείο, δημιουργούνται επιμολύνσεις. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς εάν συμβεί στα μάτια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Τα χέρια όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που μεταδίδουμε μικρόβια στο δέρμα μας. Το τηλέφωνο ή μια πετσέτα για παράδειγμα μπορούν να αποτελέσουν εστίες βακτηρίων που μπορούν να επηρεάσουν την επιδερμίδα αρνητικά.

Tip: για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα μικρόβια, θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά με ένα ήπιο σαπούνι, κρατώντας τα με φορά προς τα κάτω για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook