Να μην συνεχισθεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς «δεν είναι προς όφελος σας», ζήτησε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε ο γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου που έγινε στην εκδήλωση.

«Συμφωνήσαμε υπέρ του δεύτερου προγράμματος και ήταν δύσκολο να το πετύχουμε. Και παρεμπιπτόντως θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που ήταν υπέρ κουρέματος για την Ελλάδα ήμουν εγώ και για μεγάλο διάστημα ήμουν ο μόνος», προσέθεσε.

«Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας, καθώς, όπως είπε, εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, «τότε μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους».

«Όμως», σημείωσε, «εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».

Νωρίτερα, στην ομιλία του είπε ότι «νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι κατανοεί πως «η Ελλάδα και οι Έλληνες περνάνε δύσκολες ώρες, βιώνουν χαλεπούς καιρούς».

Υπενθύμισε, όμως, παράλληλα ότι και η Γερμανία είχε βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πριν από δέκα χρόνια, οι Γερμανοί είμαστε οι ασθενείς της Ευρώπης».

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την ανταγωνιστικότητά της και αναγνώρισε ότι έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, λέγοντας πως μόλις αρχίσει να «τρέχει» η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό.

«Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα», είπε, χωρίς, πάντως, να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά.


in.gr