Στο πλαίσιο του προγράμματος του πανελληνίου future library, στο οποίο συμμετέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, χθες Πέμπτη 18 Ιουλίου έγινε η προγραμματισμένη εκδήλωση «Το κουτί με τις ιστορίες», ( στην Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη του  Δημοτικού Κήπου).  

Την ευθύνη της παρουσίασης είχε η κ. Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογος-ιστορικός και την παρακολούθησαν πολλά παιδιά ηλικίας 10-15 ετών.

Το κουτί με τις ιστορίες περιλάμβανε ένα χρωματιστό ταξίδι στο χρόνο, μια παρουσίαση της ιστορίας της Κρήτης και της πόλης των Χανίων, για παιδιά. Έτσι επιχειρήθηκε η γνωριμία με τα μνημεία, τις σημαίες κατακτητών και κατοίκων που κατά καιρούς ανυψώθηκαν σε αυτά, τους ανθρώπους που κατά εποχές κατοικούσαν στην πόλη  και υποκινήθηκε προβληματισμός για το τι πρέπει να θυμόμαστε,  γιατί και πώς.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε διαρκής συζήτηση με τους νεαρούς φίλους, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν μέσα από παιχνίδια λέξεων, μνήμης και παρατηρητικότητας, παιχνίδια πάνω στους χάρτες της πόλης και προσφέρθηκε υλικό για συνέχιση της γνωριμίας με το παρελθόν στο σπίτι.

Το κουτί με τις ιστορίες  είχε σκοπό να δείξει στα παιδιά :

  • πόσο το χθες μοιάζει με το σήμερα,
  • τι περιλαμβάνει η ιστορία, που δεν έχει μόνο πολέμους αλλά και πολιτισμούς,
  • πόσα καλά μπορούν να προκύπτουν ακόμη και από τα κακά, γιατί τίποτε στη ζωή δεν είναι ούτε μόνο καλό ούτε μόνο κακό
  •  και τέλος πώς οι διαφορετικοί άνθρωποι που συμβιώνουν σε μια κοινωνία είναι ευλογία και υπόσχεση για πλουσιότερο και πολύχρωμο πολιτισμό.

Η πολυπολιτισμική εικόνα της πόλης των Χανίων, ο πλούσιος κόσμος των μνημείων και της ιστορίας της μέσα από φωτογραφίες, γκραβούρες και σκίτσα ήταν τα μέσα γνωριμίας με όλα αυτά.

To power point και το υλικό της εκδήλωσης θα μπορείτε να το βρείτε  σε λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα του Φροντιστηρίου «Διαλεκτική» , στη  διεύθυνση dialektiki.edu.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook