Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν όχι μόνο για πράκτορες αλλά και για τη CIA τα περίφημα gadgets του James Bond σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που εντοπίστηκαν.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου του Warwick, Christopher Moran, που εξειδικεύεται στην Εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που προχώρησε σε ανάλυση των σχετικών επιστολών του \’50 και του \’60:

 \”Υπάρχει μία αμφίδρομη επιρροή-έκπληξη ανάμεσα στη CIA και τα μυθιστορήματα του πράκτορα 007 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που απορρέει από τον αμοιβαίο θαυμασμό ανάμεσα στον τότε διευθυντή της CIA, Allen Dulles και τον Ian Fleming, εμπνευστή και συγγραφέα του πράκτορα 007\”.

Κάποια από τις ιδέες που αντέγραψαν ήταν τα παπούτσια με την δηλητηριώδη μύτη στιλέτο από την ταινία \”Από τη Ρωσία με αγάπη\”. Υπήρξαν και άλλες αντιγραφές αλλά με μικρότερη επιτυχία.

Κάποια από τις ιδέες που γοήτευσαν τον Dulles ήταν και το κουμπί εκτίναξης του καθίσματος, αλλά και το πολυβόλο στην ασήμι Aston Martin DB5 του 1964.

Το 1964 ο Dulles, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Life, μιλώντας για τη συνάντηση του με τον Fleming στο Λονδίνο το 1959, τον περιγράφει ως λαμπρό και πνευματώδη άνθρωπο.

Όπως αναφέρει ο Moran, τα βιβλία του James Bond είχαν το μονοπώλιο στη δημόσια εικόνα της CIA για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ σύμφωνα με τις αναφορές που προέρχονται από αρχεία του Σοβιετικού Τύπου, οι ηγέτες της Ρωσίας \”γελούσαν\” με αφορμή το δεσμό των δύο ανδρών, κάτι λέγοντας στις εφημερίδες της εποχής \”πόσο άχρηστη πρέπει να είναι η CIA, για να βασίζει την έμπνευσή της σε ένα Βρετανό μυθιστοριογράφο\”.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook