Ο Μέγας Άρχων Αλσέστ (Alceste) είναι ο κεντρικός ήρωας του Μολιέρου στο έργο του ο «Μισάνθρωπος» ( le Misanthrope). Έχει άτεγκτες αρχές, αυστηρά πρότυπα, μία ανελέητη ειλικρίνεια. Είναι επικριτής όλων των άλλων ανθρώπων και εχθρός της μετριοπάθειας. Όμως δεν βλέπει τα δικά του ελαττώματα.

Δεν δείχνει καμία κατανόηση για τις αδυναμίες των συνανθρώπων του. Αυτά τα «χαρίσματα» του τον καθιστούν άνθρωπο απότομο με τραχείς τρόπους που προκαλούν τρόμο ακόμα και στους καλύτερους φίλους του.

Αδυνατεί να βρει ένα «τίμιο» άνθρωπο για να συνεννοηθεί μαζί του. Γι’ αυτό, στην διάρκεια του έργου ο Αλσέστ μαίνεται από θυμό (και κακία).

Αναφωνεί: « Έχω το δίκιο με το μέρος μου και χάνω την υπόθεσή μου!»

Παραπονείται και εξοργίζεται, διότι δεν βρίσκει το δίκιο του στα κοσμικά δικαστήρια, διότι η κοσμική νομοθεσία δεν τον δικαιώνει!

Αυτό όμως που ο Αλσέστ θεωρεί αδικία, είναι για τους άλλους η απόδειξη της ξεροκεφαλιάς του.

Δεν μπορεί να αντιληφθεί την σύγχυση που κάνει μεταξύ της δικαιοσύνης ως ιδανικού και ως μιάς λειτουργίας του κράτους.

Παρομοίως ο κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε (Wolfgang Schäuble), ως ένας νέος Αλσέστ, Μέγας Άρχων της Οικονομίας στην Ευρωζώνη, με άτεγκτη αυστηρότητα και ανελέητη κρίση, κρίνει όλους τους άλλους χωρίς να βλέπει τα δικά του ελαττώματα και λάθη.

Δυσαρεστείται που δεν βρίσκει έναν «τίμιο» άνθρωπο στην Ευρωζώνη να τον καταλάβει και να συμμερισθεί τις απόψεις του.

Όλοι οι οικονομολόγοι, διάσημοι και μη, μεταξύ αυτών και διάσημοι γερμανοί οικονομολόγοι, αποφαίνονται ότι αυτή η στείρα πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας δεν αποδίδει, μόνο δεινά επιφέρει στις οικονομίες του Νότου , όπως παρατεταμένη ύφεση, καλπάζουσα ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, κοινωνική εξαθλίωση, υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που έχει πλέον αγγίξει την ανθρωπιστική κρίση, αλλά εκείνος αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την πολύ κακή πραγματικότητα.

Απαιτεί από τους Έλληνες και τους λοιπούς νότιους της Ευρωζώνης να καταβάλλουν τακτικά τις δόσεις των δανείων που έλαβαν (φυσικά εντόκως), εκείνος όμως αρνείται να αποπληρώσει το κατοχικό δάνειο, την αποπληρωμή του οποίου είχε διατάξει ο Αδόλφος Χίτλερ!

Στις επικρίσεις που του γίνονται, ο σύγχρονος Αλσέστ απαντά ότι, αυτοί που τον επικρίνουν, «ζηλεύουν» την χώρα του, επειδή έχει νοικοκυρεμένη οικονομία.

Η οργή του κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε που δεν βρίσκει κατανόηση, θα πρέπει να εντάθηκε με την παραδοχή του μνημονιακού «λάθους» από το ΔΝΤ και την «αποσύνδεση» από το γερμανικό άρμα του πρόσφατα παραιτηθέντος, ή για να ακριβολογούμε, εξωθηθέντος σε παραίτηση Λουξεμβούργιου Πρωθυπουργού κ. Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την στοχοποίηση από την Γερμανία των τραπεζών του Λουξεμβούργου μετά την κρίση της Κύπρου και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα τον παρελθόντα Ιούνιο, εξέφρασε την δυσφορία του για την υπεροψία των βορειοευρωπαίων έναντι της Ελλάδος, αλλά και την ανησυχία του για την «αναβίωση των δαιμόνων» στην Ευρώπη.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , κράτη μέλη πίεζαν για το γενικό πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, που ήταν χωρίς άλλη επιλογή η επιβολή νέων θυσιών στο φτωχότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, και ότι εκείνος το κατέκρινε αυτό.

Επιπροσθέτως επισήμανε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, κάτι που όπως υπογράμμισε, εκείνος το λέει στο Λουξεμβούργο, ότι η Γερμανία απεκόμισε οικονομικά οφέλη από την μνημονιακή δανειοδότηση της Ελλάδος.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας , χρήσιμο είναι να διευκρινίσω ότι, υπάρχει ένα απίστευτο παρασκήνιο ραδιουργιών πίσω από την εξώθηση σε παραίτηση του κ. Γιούνκερ.

Εμπλέκονται τρεις μυστικές υπηρεσίες , ο αδελφός του Μεγάλου Δουκός Ερρίκου, βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και στο βάθος αυτού του ειδυλλιακού τοπίου……η Γερμανία, η οποία μέσω του SPD (του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών) χειραγώγησε τους σοσιαλιστές του Λουξεμβούργου, που συμμετείχαν στην υπό τον κ. Γιούνκερ κυβέρνηση, ώστε να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν ένεκα σκανδάλου …..υποκλοπών!

Πάντως την υποκλοπή της συνομιλίας του τότε Πρωθυπουργού κ. Γιούνκερ με τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο που αφορούσε στην «συμπεριφορά» του αδελφού του Μεγάλου Δουκός, έκανε ο ίδιος ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας του Μεγάλου Δουκάτου κ.Μάρκος Μιλ.

Αυτό που για τον κ. Σόϊμπλε είναι η αδικία που του γίνεται , διότι οι λαοί του Νότου (ακαμάτηδες,τεμπέληδες, βολεμένοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, διεφθαρμένοι, φοροφυγάδες, προσκολημένοι σε παλιομοδίτικες πρακτικές «κλειστών επαγγελμάτων»…..αν είναι δυνατόν στην Εποχή της Βασιλείας των Αγορών να απαιτείται από τον δικηγόρο και τον φαρμακοποιό να έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο Νομικής και Φαρμακευτικής αντιστοίχως!!!) «δεν κατανοούν» την «ορθότητα» της μιάς και μοναδικής οικονομικής πολιτικής που εκείνος δεν προτείνει, αλλά «επιβάλλει» κατά τον βιαιότερο τρόπο, είναι για τους άλλους και κυρίως για τα «θύματα» της πολιτικής του απλώς η απόδειξη της ξεροκεφαλιάς του.

Συγχέει την δημοσιονομική εξυγίανση και την μείωση των ελλειμμάτων ως στόχο προς επίτευξη (sollen) με τις δυνατότητες που παρέχει η χρήση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των ελλειμμάτων ως εργαλείων μιάς ακολουθητέας οικονομικής πολιτικής (können) σε μία κοινωνία ανθρώπων.

Διακυβεύεται η επιβίωση ανθρώπων. Δεν πρόκειται για κατανομή σανού μεταξύ των ζωντανών μιάς μονάδας κτηνοτροφίας ή ενός ζωολογικού κήπου, ούτε για κατανομή οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές.

Πράγματι, θαυμάζει κανείς την διαχρονική ισχύ και επικαιρότητα των αθάνατων χαρακτήρων , που είχε την μοναδική ικανότητα να περιγράφει ο Μολιέρος(1622-1673), Γάλλος κωμωδιογράφος και ηθοποιός, κατά κόσμον Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν (Jean-Baptiste Poquelin).

Την παραμονή της αφίξεώς του στην Αθήνα ο κ. Σόϊμπλε «απαγόρευσε» ρητώς να εγερθεί θέμα πολεμικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου κατά τις συνομιλίες του με την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ερωτηθείς σχετικά ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «άκουσε ότι ο επικεφαλής μιάς ομάδας βουλευτών επισκέφθηκε τον κ. Παπούλια».

Ο «επικεφαλής μιάς ομάδας βουλευτών» είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως στην Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ο ομόλογος του κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel).

Η απροσχημάτιστη περιφρόνησή του προς τους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας, την οποίαν επεσκέπτετο σε συνδυασμό με το κατηγορηματικό «Verboten» που εξέδωσε από γερμανικού εδάφους, εκφράζουν την πολιτική αίσθηση του γερμανού υπουργού ότι επισκέπτεται ως «επικυρίαρχος Άρχων» χώρα «υποτελή».

Δυστυχώς αυτό δεν απέχει της πραγματικότητος. Ο κ. Σόϊμπλε επεσκέφθη την (γερμανική) αποικία χρέους, αποικία ενός διαρκώς διογκούμενου χρέους!

Τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν ,πρωτόγνωρα και ασυνήθη για έναν υπουργό, καταμετρούν την δημοτικότητα του κ. Σόϊμπλε. Απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων στην ευρεία περιοχή των Αθηνών, δηλαδή απαγορευτικά μέτρα που έχουν να ληφθούν από την εποχή της δικτατορίας, αποκλεισμός του FIR Αθηνών….όλως εξαιρετικό μέτρο που λαμβάνεται σε περίπτωση πολεμικού κινδύνου……

Δεν ξέρω εάν επετράπη στους γλάρους να πετάνε!

Τέτοια μέτρα δεν ελάμβανε ούτε ο Σαντάμ Χουσεϊν του Ιράκ, αναμφιβόλως ένας από τους πλέον ειδεχθείς δικτάτορες της νεώτερης ιστορίας. Όταν όμως μετεκινείτο δεν έκλειναν οι μισές γέφυρες της Βαγδάτης (πάνω από τον ποταμό Τίγρη).

Αλλά ούτε οι αιμοσταγείς αφρικανοί πολέμαρχοι παίρνουν τόσα μέτρα για την ασφάλειά τους.

Δεν αποτελεί παραβίαση εμπιστευτικής πληροφορίας ότι ο κ. Σόϊμπλε είναι ένας λαομίσητος πολιτικός, ουχί απλώς αντιπαθής, κάτι που θα πρέπει και ο ίδιος να έχει αντιληφθεί.

Κατά τις συνομιλίες του με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σόϊμπλε, ως ανεμένετο άλλωςτε, επέμεινε επί της ανάγκης να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες στην εφαρμογή του «Προγράμματος», δηλαδή ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί με σχολαστικότητα η προγραμματισθείσα από τα Μνημόνια δοσολογία τροφής του Μινώταυρου , τον οποίο περιέγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου (δείτε εδώ)

Ο προβλεπόμενος από τα Μνημόνια ρυθμός απολύσεων εργαζομένων στο Δημόσιο πρέπει μάλιστα να επισπευσθεί.

Οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αυτή έλληνες υπουργοί δήλωσαν την «προθυμία»τους να «τιμήσουν» τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της Ελλάδος.

Κατ’ ακολουθίαν, πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν. Με πιο απλά περιγραφικά λόγια, πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν την δουλειά που έχουν τώρα, και μαζί με τις οικογένειες τους θα ριφθούν στους «οικονομικούς φούρνους» και στα «οικονομικά κρεματόρια».

Αυτή είναι η ξερή αλήθεια! Όλα τα άλλα είναι περιττές περικοκλάδες.

Η επίσκεψη του κ. Σόϊμπλε στην Αθήνα μπορεί να παραβληθεί μόνο με τα ταξίδια του Χάϊνριχ Χίμμλερ (Heinrich Himmler) (1900-1945),αρχηγού των Ες-Ες και της Γκεστάμπο, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις κατακτώμενες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να θέσει σε εφαρμογή το δικό του «Πρόγραμμα» της Τελικής Λύσης (Endlösung).

Αυτή είναι η γυμνή και ξερή αλήθεια, την οποία όλοι πρέπει να δούμε κατάματα χωρίς να κάνουμε χρήση παραισθησιογόνων για την ωραιοποίηση μιάς δραματικής καταστάσεως.

Του Δρ. Βύρωνα Ματαράγκα
Διεθνολόγου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook