Την 1η Αυγούστου το αργότερο θα φτάσει η δόση των 2,5 δισ. στην Αθήνα, με βάση της απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου και υπό την αίρεση της σημερινής «απογραφικής» συζήτησης στο euro working group.

Οι εκπρόσωποι των 17 υπουργών οικονομικών και της Κομισιόν, θα πάρουν στα χέρια τους το πλήρες πλέον κείμενο της έκθεσης της τρόικας, που αναμένεται και αυτό να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Αν οι «17» κρίνουν ότι η Αθήνα καλώς έπραξε ως τώρα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα – και αυτό θα εισηγηθεί η Κομισιόν – τότε την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των κρατών στο EWG θα συνεδριάσουν και πάλι με το καπέλο του ΔΣ του EFSF/ESM και θα εγκρίνουν την καταβολή 2,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Η διαδικασία ορίζει πως χρειάζονται δύο εργάσιμες μέρες για την εκτέλεση της πράξης, συνεπώς τα χρήματα θα φτάσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σε σχέση με το 1,5 δισ. των κερδών από τα λεγόμενα SMPs, αυτά θα δοθούν σταδιακά και ύστερα από συνεννόηση του υπουργείου οικονομικών με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που τα κατέχουν.

Η γενική αίσθηση χθες στις Βρυξέλλες ήταν πως το EWG είναι σε θέση να πάρει θετική απόφαση. Σε σχέση με διαρροές για εμπλοκή λόγω μη εκπλήρωση κάποιων προαπαιτούμενων, αλλά και διευκρινίζοντας σχετική δήλωση του B. Σόιμπλε, κύκλοι της Κομισιόν κάνουν λόγο για μικρά τεχνικά ζητήματα, όπως η μη έκδοση κάποιων ΦΕΚ, που ως την ώρα της εκταμίευσης θα είναι στη θέση τους.

Ένα σκοτεινό σημείο στην όλη διαδικασία δημιουργείται από μια φράση του κειμένου της απόφασης της 8ης Ιουλίου που κάνει αναφορά σε «ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών». Η αυθεντική ερμηνεία που δίνει επισήμως η Κομισιόν είναι πως γίνεται λόγος για τη ψήφιση των σχετικών νόμων από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η ανεπίσημη ερμηνεία είναι σαφώς πιο δυσοίωνη και έχει να κάνει με την έγκριση της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Τυπικά η Γερμανία έχει εγκρίνει το σύνολο του ελληνικού δανείου από τον EFSF, τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει στον κ. Σόιμπλε να συζητήσει την εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η Γερμανία επιθυμεί να καθυστερήσει την διαδικασία, όμως αν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει να το δηλώσει ξεκάθαρα στο EWG που ξεκινά σε λίγη ώρα. Η εκτίμηση κοινοτικών πηγών που μίλησαν στο Real.gr είναι πως αυτό το σενάριο είναι μάλλον απίθανο. Οι ίδιες πηγές, που συνομιλούν τακτικά με το Βερολίνο, λόγω της θεσμικής τους λειτουργίας, εκτιμούν ότι η Γερμανία επιθυμεί μια ήπια περίοδο, χωρίς εντάσσεις μέχρι τις εκλογές της και για τον ίδιο ακριβώς λόγο συνέβαλε στο να μετατεθεί ο κρίσιμος έλεγχος για το δημόσιο και την κινητικότητα τον Οκτώβριο.

Με την κινητικότητα εκτός προϋποθέσεων εκταμίευσης προς το παρόν, οι 17 εκπρόσωποι θα κάνουν μόνο μια πολιτική αποτίμηση της φάσης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές αρχές. Πολλοί δεν κρύβουν την δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο η υπόθεση της διαθεσιμότητας εκτελείται και εκφράζουν αμφιβολίες για τον αν και κατά πόσο το προαπαιτούμενο του Οκτωβρίου μπορεί ρεαλιστικά να εκπληρωθεί. Στέλνουν το μήνυμα μάλιστα ότι παράταση δεν θα δοθεί, οι εκλογές των Γερμανών θα είναι παρελθόν και χωρίς 12.500 ονόματα δεν υπάρχουν λεφτά.

Οι δε ελληνικές αρχές δεν μπορούν να διανύσουν άπειρο χρόνο με τα 2,5 +1,5 δισ. ευρώ δεδομένων και της λήξης ομολόγου ύψους 2,2 δισ. μέσα στο καλοκαίρι, συνεπώς πολλοί είναι αυτοί στις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Λουξεμβούργο που εκτιμούν πως από εκείνο το σημείο και μετά η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη πολιτική θέση – πόσο μάλλον έχοντας να βρει άλλους 12.500 ως το Δεκέμβρη.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook