Διστακτικές εμφανίζονται οι επιχειρήσεις λόγω της ύφεσης να αναλάβουν δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις που προφέρουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (επιδότηση έως και 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εφόσον παραμείνει σταθερός ο αριθμός των απασχολουμένων για 18 ή 24μήνες, ανάλογα με το πρόγραμμα).

Σύμφωνα με το «χάρτη» των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που παρουσιάζει η «Η» πάνω από 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας παραμένουν αδιάθετες (και εξακολουθούν να προσφέρονται και σήμερα στις επιχειρήσεις) ενώ πολλά από τα προγράμματα επιδότησης που προκήρυξε ο ΟΑΕΔ, εν μέσω της κρίσης για να στηριχθεί η απασχόληση, είχαν μικρότερη από την αναμενόμενη ανταπόκριση από την πλευρά των επιχειρήσεων οι οποίες, εντασσόμενες σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη στοιχεία, υπόκεινται σε ελέγχους και, φυσικά, δεσμεύονται να διατηρήσουν μέχρι τη λήξη του προγράμματος (6 μήνες και μετά τη λήξη των επιχορηγήσεων) το σύνολο του προσωπικού τους (επιδοτούμενους και μη)...

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την πορεία του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών όπου παραμένουν στα... αζήτητα 60.422 θέσεις, της επιδότησης νέων ηλικίας έως 24 ετών για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (παραμένουν αδιάθετες 8.713 θέσεις από τις 10.000 που προκηρύχθηκαν) ή, ακόμη, της απασχόλησης νέων έως 30 ετών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών (προσφέρονται ακόμη και σήμερα 19.520 θέσεις σε σύνολο 40.000 που προέβλεπε το πρόγραμμα).

«Κόντρα» σε αυτό το ρεύμα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας, μέσω της «Η», απευθύνει πρόσκληση στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα «γενναία» κίνητρα που παρέχουν τα προγράμματα του Οργανισμού και να υποστηριχθεί η εργασία (ήδη έως σήμερα 350.000 έχουν ωφεληθεί και υπολογίζεται ότι έχει συγκρατηθεί κατά 3% η αύξηση της ανεργίας λόγω της εφαρμογής των προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας).

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ προαναγγέλλει ότι σύντομα θα προκηρύξει και άλλα προγράμματα για την απορρόφηση στην αγορά εργασίας 100.000 ανέργων και τη στήριξη της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης στις επιχειρήσεις, για άλλους 200.000 εργαζομένους σε επισφαλείς θέσεις...

Ο ΟΑΕΔ θα συμμετέχει, τέλος, στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης που προωθεί, παράλληλα με άλλες δράσεις (όπως τη δημιουργία συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων) η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη με στόχο την... ανάσχεση της ανεργίας σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανέργων. To τίμημα για τις επιδοτήσεις των εισφορών είναι, πάντως η αντίστοιχη μείωση των εσόδων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (αφού ο ΟΑΕΔ δεν καταβάλλει το σχετικό κόστος στο ΙΚΑ και η διαφορά καλύπτεται με συμψηφισμό χρεών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ).

imerisia.gr