Για τη Χρυσή Αυγή \”που θα ξεφουσκώσει\” για το \”ελληνικό FBI\”, για τις απαιτήσεις της τρόικας, τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Καλαμάτα του κόμματος της Χρυσής Αυγής και τους αστυνομικούς της γειτονιάς μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη Realnews ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Θα αντέξει η κυβέρνηση το Φθινόπωρο; Θα αντέξουν οι βουλευτές; Απολύσεις, κινητικότητα, φόροι και νέος προϋπολογισμός στον οποίο η Τρόικα θα φορτώσει όλες τις «τρύπες» από τα χαμένα έσοδα.

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, υπάρχουν κυβερνήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις και πέτυχαν. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε. Κατανοώ βεβαίως ότι δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις ο ελληνικός λαός. Αλλά με δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα περάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι δανειστές μας τις συνέπειες της νέας ισορροπίας που διαμορφώνεται στις μεταξύ μας σχέσεις, όπως ήδη έχει πράξει μερίδα του Διεθνούς Τύπου. Η αλήθεια είναι μία: Η Ελλάδα έχει πετύχει τεράστια πρόοδο στη δημοσιονομική της κατάσταση και η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί τεράστιες θυσίες. Σε καμία άλλη χώρα της Δύσης δεν υπήρξε κάτι ανάλογο, πλην των περιόδων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Είναι καιρός να το αντιληφθούν και οι εταίροι μας.

Προσωπικά τι θα κάνετε αν χρειαστεί να ψηφίσετε και άλλα νέα μέτρα; Φοβάστε κοινωνική έκρηξη;

Εισπρακτικά μέτρα σαν αυτά που υπήρξαν με τα πρώτα Μνημόνια, ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν. Οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο είναι διαφορετικό ζήτημα και δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα. Αντιθέτως, εάν υπάρξει καλή διαχείριση, μπορούν να συντελέσουν στο να μετατραπεί σταδιακά ο δημόσιος τομέας σε σύμμαχο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο «κοινωνικής έκρηξης», ο κίνδυνος είναι πάντοτε υπαρκτός, ακόμα και χωρίς να συνδέεται κατ’ ανάγκη με την επιβολή κάποιου οικονομικού μέτρου. Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι οι Έλληνες πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν επιδείξει μεγάλη ωριμότητα.

Θα απορροφήσει τελικά η Αστυνομία το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας που βγαίνει τον Σεπτέμβριο σε κινητικότητα; Κάποιοι λένε ότι δεν τους θέλετε.

Ουδέποτε ανέφερα ότι αρνούμαστε την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών. Το αντίθετο ισχύει, καθώς διαβεβαίωσα προσωπικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών, η οποία ύστερα από αξιοκρατική αξιολόγηση θα ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία, θα αξιοποιηθεί στην ενίσχυση της τοπικής αστυνόμευσης, προς όφελος εντέλει των Δήμων και των δημοτών. Για τον ίδιο σκοπό άλλωστε δημιουργούμε ειδική Διεύθυνση, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Άκρο»- όπως η Χρυσή Αυγή – θεωρείτε και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που μας χωρίζουν και τις υπερβολές των συνιστωσών του, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ανήκει στο συνταγματικό τόξο. Θα πρέπει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να απομονώσει τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του.

Ρίχνετε διαχρονικά τις ευθύνες στο σωφρονιστικό σύστημα. Τι πρέπει να γίνει στις φυλακές;

Πολλά μπορούν να γίνουν στις φυλακές, εάν υπάρχει η βούληση, παρά τους περιορισμούς που θέτει η οικονομική συγκυρία. Όπως μπορούν να υλοποιηθούν για παράδειγμα τα μέτρα τα οποία είχε ανακοινώσει ο κ. Ρουπακιώτης, ύστερα από την κοινή σύσκεψη στην οποία είχαμε συμμετάσχει στο Μέγαρο Μαξίμου. Από δικής μας πλευράς τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο. Είμαι σίγουρος ότι ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, καλός γνώστης των προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος, θα πράξει ανάλογα με το μεγάλο μέγεθος της πρόκλησης. Διαφορετικά κάθε φορά που θα συλλαμβάνεται ένας επικίνδυνος κακοποιός θα κάνουμε «μία τρύπα στο νερό», καθώς είτε θα συνεχίζει τη δράση του οργανώνοντας εγκληματικές ενέργειες μέσα από τις φυλακές είτε θα προετοιμάζει την απόδρασή του.

Με το νομοσχέδιο που δημοσιοποιήσατε για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, θα υπάρξει πλέον ελληνικό FBI;

Αξιοποιούμε κάθε χρήσιμο μοντέλο δράσης που υπάρχει διεθνώς για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, όπως αυτό του FBI, το οποίο επισκέφθηκα πριν λίγους μήνες. Οι αλλαγές είναι αρκετές και σημαντικές, με στόχο η Ελληνική Αστυνομία να μπορεί να επεμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από σήμερα και με πολύ καλύτερο εξοπλισμό, όπου και όταν ο πολίτης τη χρειάζεται. Στόχος μας είναι επίσης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, να υπάρχουν πολύ περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους και για πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά και ο εξορθολογισμός-εκσυγχρονισμός στις δομές, σε όλα τα επίπεδα.

Πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευσε τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Αττικής για την διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες. Ασκήθηκε κριτική από ορισμένες πλευρές ότι δεν μπορεί να απαγορεύονται πολιτικές συγκεντρώσεις ενώ υπήρξε και ένας προβληματισμός μήπως «ηρωοποιείται» έτσι το συγκεκριμένο κόμμα. Τι απαντάτε;

Καταρχάς, όπως αναφέρετε και εσείς, δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη πολιτική συγκέντρωση. Επρόκειτο για μία συγκέντρωση με σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο άδεια του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα ήταν προφανής η πρόκληση, αφού ορίστηκε να διεξαχθεί ανήμερα της 39ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Προσωπικά, δεν επιθυμώ να βάλω στη «ζυγαριά» μικροκομματικές σκοπιμότητες για το ποιος βλάπτεται και ποιος ενισχύεται. Δεν με αφορά. Η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών είναι ζήτημα αρχής.

Το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα μπορεί να απαγορεύτηκε, όμως, εκείνοι επιμένουν ότι θα το διοργανώσουν. Θα το επιτρέψετε και πως θα τους αντιμετωπίσετε;

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης το φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοσθεί ο νόμος. Όποιος τον παραβιάσει θα υποστεί τις συνέπειες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της Χ.Α ανεβαίνουν επικίνδυνα για τη Ν.Δ. Μήπως δεν πείθετε τον κόσμο; Μήπως δεν φθάνει το δόγμα «νόμος και τάξη»;

Συσσωρευμένες αδυναμίες επί σειρά ετών στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας είναι αλήθεια ότι στην έναρξη της μεγέθυνσης της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής έπαιξαν τον ρόλο τους. Όμως, σήμερα η εικόνα της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που υπήρχε μέχρι πέρσι τον Ιούνιο, ενώ και οι δείκτες της εγκληματικότητας είναι σαφώς μειωμένοι. Εκτιμώ συνεπώς ότι η κατάσταση της οικονομίας και η ανεργία είναι ο καθοριστικός παράγοντας που τρέφει την τυφλή οργή κατά του «συστήματος» – όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται – και εκφράζεται σαν άλογη δημοσκοπική προτίμηση στη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή θα «ξεφουσκώσει» μόλις επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Γιατί χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να δώσετε τέλος στην υπόθεση του Κόλα; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπήρξε εντολή στην Αστυνομία να τον σκοτώσουν ενώ μπορούσαν να τον συλλάβουν. Τι απαντάτε;

Χρειάστηκαν όντως τέσσερις μήνες αλλά θα μπορούσαν να χρειασθούν πολύ περισσότεροι ή και να μην εντοπισθεί ποτέ ο συγκεκριμένος δραπέτης. Το να βρεθεί αποτελούσε ύψιστης σημασίας ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και δεν ήταν απλώς ζήτημα συμβολισμού. Ο στόχος ήταν – όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις – να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο καταζητούμενος και όχι φυσικά τα όσα εξωφρενικά λέγονται από λίγες ακραίες και περιθωριακές φωνές. Πρέπει να σας θυμίσω ότι ο Κόλα ήταν αυτός που άνοιξε πρώτος πυρ με τον βαρύτατο οπλισμό που έφερε εναντίον των αστυνομικών, αφού προηγουμένως κλήθηκε να ελεγχθεί μαζί με τον συνεργό του Κούπα. Από τους πυροβολισμούς τους άλλωστε τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχαμε ακόμη πιο τραγικά αποτελέσματα: τον θάνατο μιας 25χρονης κοπέλας και ενός άλλου αστυνομικού, ο οποίος δεν πρόλαβε να αντικρίσει το παιδί του, που έφερε πριν λίγες εβδομάδες στον κόσμο η σύζυγός του.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook