Το πρώτο «μπέργκερ του σωλήνα» έρχεται αυτή την εβδομάδα στο… πιάτο μας. Πρόκειται για ένα μπέργκερ που θα περιέχει μπιφτέκι, το οποίο δημιουργήθηκε τεχνητά, δηλαδή στο εργαστήριο.

Ο πρώτος που θα τολμήσει να γευτεί το «έδεσμα», είναι ένας επιχειρηματίας από το Λονδίνο, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει την προσπάθεια των Ολλανδών επιστημόνων, να καλλιεργήσουν το «μπέργκερ του σωλήνα», και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το μπιφτέκι που θα δοκιμάσει αποτελείται από βλαστικά κύτταρα αγελάδας, τα οποία οι επιστήμονες πολλαπλασίασαν στο εργαστήριο και αφού τα επεξεργάστηκαν έφτιαξαν κομμάτια τεχνητού κρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Mάαστριχτ, το κόστος για το τεχνητό μπέργκερ ανέρχεται στα 230.000 ευρώ.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις, που αντιδρούν στις μαζικές σφαγές ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση, βλέπουν με καλό μάτι την εν λόγω ανακάλυψη, ωστόσο την ίδια ώρα, επιστήμονες και καταναλωτές αντιδρούν έντονα, με το επιχείρημα ότι εγείρονται διλήμματα αναφορικά με το πόσο ασφαλής είναι η εν λόγω μέθοδος για τη δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Ποστ στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», σε δέκα χρόνια από σήμερα, θα μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν «το μπέργκερ του σωλήνα» και από τα σούπερ μάρκετ.

Ο Μαρκ Ποστ εργάζεται σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί ιδιώτης επενδυτής, με κίνητρο «την φροντίδα για το περιβάλλον, την κάλυψη των παγκόσμιων διατροφικών αναγκών και την προώθηση τεχνολογιών που αλλάζουν τη ζωή μας», όπως είπε.

Η ζήτηση για κρέας παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% ως το 2050. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας που επικαλείται προβλέψεις των ειδικών, μέχρι το 2050, ο μέσος άνθρωπος θα καταναλώνει την διπλάσια ποσότητα κρέατος από αυτήν που καταναλώνει σήμερα.

Ο Δρ Ποστ διευκρινίζει ότι ακόμα η τεχνική δεν είναι ώριμη για μαζική παραγωγή, εκτιμά όμως ότι, όταν διασφαλιστεί οριστικά πως το εργαστηριακό κρέας είναι αρκούντως νόστιμο και ασφαλές για κατανάλωση από τους ανθρώπους, τότε οι σχετικές γραμμές παραγωγής νέων μονάδων κρέατος θα μπορούσαν να στηθούν γρήγορα και φθηνά- μέσα σε έξι μήνες.

Παρά τις ποικίλες επιφυλάξεις για τις έρευνες του, ο Ολλανδός καθηγητής δηλώνει βέβαιος ότι το εργαστηριακό κρέας θα αποτελέσει την μοναδική ρεαλιστική λύση και μάλιστα στο εγγύς μέλλον.

«Δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην παλιά κτηνοτροφία κατά τις επόμενες δεκαετίες. Το τεχνητό κρέας θα αποτελέσει την μόνη επιλογή που θα έχει απομείνει», τονίζει.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook