Η διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους αναλυτές της Barclays.

Οι υπολογισμοί τους έδειχναν από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το πρόγραμμα θα ξέμενε από χρήματα πριν να ολοκληρωθεί, αναφέρει ο βρετανικός επενδυτικός οίκος.

Σύμφωνα με τον οίκο, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι Ευρωπαίοι θα επιταχύνουν την καταβολή των επόμενων δόσεων των δανείων και έτσι θα «βουλώσουν» την τρύπα.

Επίσης ο βρετανικός οίκος εκτιμά πως η τρόικα μπορεί να «ανακυκλώσει» το ήδη υπάρχον χρήμα, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τα αδιάθετα ποσά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αλλά και πάλι πιστεύει πως δεν θα μπορέσει να αποφύγει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων διάσωσης, έως τα τέλη του 2014.

Περισσότερες πιθανότητες έχει να αποφασιστεί η επέκταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με τη Barclays, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2014.

«Πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι, και ειδικοί οι Γερμανοί, δεν θα θέλουν να κάνουν αυτή τη συζήτηση τώρα», αναφέρουν οι αναλυτές υποστηρίζοντας πως οι εκκλήσεις και της Ελλάδας και του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους θα πέσουν στο κενό. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλούν την στιγμή που αποφάσισαν να ανοίξουν το θέμα… «περίεργη».

Ο οίκος τονίζει πως «το αίτημα του ΔΝΤ θα αρχίσει να κερδίζει έδαφος προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2014» προκειμένου να μπορούν κλείσουν μια νέα συμφωνία.

Από την άλλη οι οικονομολόγοι της Nomura επισημαίνουν πως το πρόβλημα για το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στο ελληνικό πρόγραμμα και το οποίο έφερε στο φως το ΔΝΤ, είναι των Ευρωπαίων και όχι της Ελλάδας.

Το χρηματοδοτικό κενό των 4,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 προέκυψε εξαιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Δεκεμβρίου 2012 για τη μετακύλιση των θέσεων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης στα ελληνικά ομόλογα, τονίζει ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος.

Όμως, ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα, εν όψει και του επόμενου ελέγχου της τρόικας που αρχίζει το Σεπτέμβριο, δεν είναι ούτε το χρηματοδοτικό κενό αλλά ούτε και η εξέγερση των μελών του ΔΝΤ από τη Λατινική Αμερική για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά η πολιτική αστάθεια.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με 155 βουλευτές, θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια μακρά λίστα προαπαιτούμενων στην επόμενη επιθεώρηση της τρόικας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Nomura.

«Βαρίδι» στην πολιτική κατάσταση η θέση που παίρνουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές , οι οποίοι είναι αντίθετοι στην επίσημη γραμμή του κόμματός τους, τον τελευταίο μήνα, κάτι που κάνει την πολιτική σταθερότητα να… απειλείται.

axiaplus.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook