Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και την οριστική αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, σήμανε η απόφαση του φυσικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για εκλογή στην Kεντρική Eπιτροπή του Kομμουνιστικού Kόμματος της χώρας.

Την ίδια στιγμή, το Κ.Κ. της Κούβας προχωρεί σε μία ριζοσπαστική απόφαση –για τα δικά του φυσικά μέτρα– καθώς επιτρέπει –έστω και υπό όρους– την απόκτηση ατομικής ιδιοκτησίας στους κατοίκους μιας χώρας, η οποία θεωρείται από τα τελευταία κομμουνιστικά προπύργια του πλανήτη.

Η ολομέλεια της Kεντρικής Eπιτροπής του Κ.Κ. της Κούβας εξέλεξε, χθες, ως πρόεδρο του κόμματος τον Ραούλ Κάστρο και ως αντιπρόεδρο τον Χοσέ Μακάντο Βεντούρα.

Εξηγώντας την απόφασή του ο Φιντέλ Κάστρο –και μάλιστα μέσω της γνωστής πλέον εφημερίδας «Granma»– υπογράμμισε ότι «ο αδελφός μου Ραούλ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν επιθυμώ να αναλάβω κανέναν ενεργό ρόλο στο κόμμα». Hδη ο Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε τη μεταβίβαση της εξουσίας στον αδελφό το 2006, ενώ επισήμως εγκατέλειψε την προεδρία της Κούβας το 2008.

Στην εφημερίδα «Granma» ο Φιντέλ Κάστρο φρόντισε να στηρίξει τις αποφάσεις του αδελφού του, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να προωθηθούν «μεταρρυθμίσεις». «Σαφώς το να ξεπεραστεί το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής είναι μια δύσκολη αποστολή στη σημερινή βάρβαρη εποχή της κοινωνίας της κατανάλωσης», ωστόσο, αυτή είναι η πρόκληση της νέας γενιάς και αυτό πρέπει να γίνει με κάθε μέσο.

Η Κούβα, πάντως, φαίνεται να έχει εισέλθει στον δρόμο της αλλαγής. Πέραν της αποχώρησης του Φιντέλ Κάστρο, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε χθες να επιτρέψει την ύπαρξη ατομικής ιδιοκτησίας, αν και δεν έδωσε στη δημοσιότητα τους ακριβείς όρους βάσει των οποίων μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα οι Κουβανοί είχαν τη δυνατότητα μόνο να κληροδοτήσουν τα σπίτια τους στα παιδιά τους ή να τα… ανταλλάξουν, αλλά αυτό θα έπρεπε να «περάσει» μέσα από ένα πολυδαίδαλο και ενίοτε άκρως διεφθαρμένο σύστημα. Πέραν αυτής της αλλαγής, ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι ο χρόνος παραμονής σε κορυφαίες πολιτικές θέσεις θα περιοριστεί μεταξύ δύο έως πέντε ετών, ανάλογα με τη «βαρύτητα» της θέσης.


express

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook