Η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να παραμείνει προφυλακισμένος ο παιδεραστής στον οποίο δόθηκε χάρη κατά λάθος στο Μαρόκο και συνελήφθη χθες Δευτέρα στην Ισπανία, για όσο διάστημα χρειαστεί για να αποφασίσει σχετικά με την έκδοσή του, ανακοίνωσε μια δικαστική πηγή.

Ο δικαστής επικαλέσθηκε τον κίνδυνο να διαφύγει ο εν λόγω άνδρας, ο Ντανιέλ Γκαλβάν, ο οποίος καταδικάσθηκε το 2011 σε κάθειρξη 30 ετών για τους βιασμούς ένδεκα ανηλίκων. Του απονεμήθηκε χάρη στις 30 Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε κύμα οργής στο Μαρόκο.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ 6ος ακύρωσε τελικά την Κυριακή αυτό το μέτρο, αλλά ο Ντανιέλ Γκαλβάν είχε στο μεταξύ εγκαταλείψει την μαροκινή επικράτεια για την Ισπανία. Συνελήφθη τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Μαρόκο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον δικαστή Φερνάντο Αντρέου του Εθνικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional) της Μαδρίτης, ο Ντανιέλ Γκαλβάν κατάγεται από το Ιράκ, που είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε, και στη συνέχεια «απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα μέσω του γάμου του με μια Ισπανίδα, από την οποία είναι σήμερα διαζευγμένος».

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η ζωή του εκτυλίχθηκε κυρίως στο Ιράκ και την Ισπανία, αλλά διέμεινε σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Συρία, η Ιορδανία, η Βρετανία και το Μαρόκο», πρόσθεσε ο δικαστής.

Σ' αυτή την τελευταία χώρα ο Ντανιέλ Γκαλβάν καταδικάσθηκε το 2011 από το δικαστήριο της Κένιτρα, της πόλης όπου κατοικούσε τότε.

«Μόλις πήρε χάρη, έφυγε για τη Μούρθια όπου διέμενε σ' ένα ξενοδοχείο», προσθέτει ο δικαστής και υπογραμμίζει πως ο άνδρας αυτός είναι πιθανό να διαφύγει καθώς «δεν διαθέτει στην Ισπανία κάποιες ελάχιστες οικογενειακές, κοινωνικές, οικονομικές ή επαγγελματικές ρίζες».

Ο Ντανιέλ Γκαλβάν πήρε χάρη στο Μαρόκο έπειτα από μια επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιούλιο στη χώρα αυτή ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ένας προνομιούχος συνομιλητής του βασιλιά Μοχάμεντ 6ου.

Του δόθηκε χάρη ενώ το όνομά του περιλαμβανόταν σε ένα κατάλογο 30 ισπανών φυλακισμένων ο οποίος δόθηκε από τη Μαδρίτη στις μαροκινές αρχές με το αίτημα να μεταφερθούν σε ισπανικές φυλακές, αλλά όχι να τους δοθεί χάρη.

newpost.gr