Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σε μια σημαντική ιστορική στιγμή τόσο για την Κρήτη όσο και για την Ελλάδα, το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει περιοδική έκθεση με τίτλο «Κρήτη, γέφυρα με την Ελλάδα».

Η έκθεση αφορά στην ταχυδρομική ιστορία της Κρήτης, τις συναλλακτικές συνήθειες και την καθημερινότητα της ζωής μέσα από το γραμματόσημο, το χαρτόσημο και τον τοπικό τύπο της εποχής.

Βασίζεται σε υλικό από την συλλογή του συλλέκτη Γιάννη Μαρνελάκη, ο οποίος πάνω από 50 χρόνια προστρέχει σε παλαιοπωλεία, παλιά αρχεία, βιβλιοθήκες και άλλες πηγές, δουλεύοντας εκατοντάδες ώρες για να συγκεντρώσει το αρχειακό αυτό υλικό. Τ

α εγκαίνια της έκθεσης που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Αυγούστου και ώρα 20.00 στο Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο Λ. Χερσονήσου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (εκτός από Σάββατο), από τις 09.00 μέχρι τις 14.00.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εγκαινίων έχει ως εξής: .
• 20.00 Χαιρετισμοί
• 20.15 Ομιλία του αρχαιολόγου-φιλολόγου Νίκου Γιγουρτάκη : «Ο καθημερινός βίος στην Κρήτη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από εικόνες της εποχής»
20.30 Ομιλία από τη φιλόλογο – ιστορικό τέχνης Ελένη Στρατάκη: «Η ταχυδρομική ιστορία της Κρήτης κατά τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου: μια σύντομη επισκόπηση»
• 20.45 Αποσπάσματα από τον «Καπετάν-Μιχάλη» (του Ν. Καζαντζάκη σε μουσική Μ. Χατζιδάκι) και τον «Ερωτόκριτο». Τραγουδά η Αθηνά Καραταράκη. Στην κιθάρα ο Νίκος Κατσαράκης.
• 21.15 Ξενάγηση στην έκθεση από το συλλέκτη Γιάννη Μαρνελάκη. Τ

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες τόσο της Α/θμιας όσο και της Β/θμιας εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο να «ξαναδιαβάσουν» την ιστορία της Κρήτης και να ανασυνθέσουν πτυχές της πραγματικότητας στο νησί κατά την περίοδο 1871-1913 αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό της έκθεσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook