Βροχή αστεριών θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν όσοι στρέψουν το κεφάλι του ψηλά στο νυχτερινό ουρανό τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.

Το καθιερωμένα πέρασμα τους από τη Γη κάνουν οι Περσείδες. Η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια μπορεί να φτάσει και τα 100 μετέωρα την ώρα.

Οι Περσείδες, με την κυριολεκτική τους έννοια, δεν είναι ακριβώς πεφταστέρια.

Πρόκειται για μικρά απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) τα οποία εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες και εξαιτίας της τριβής, καίγονται σε δευτερόλεπτα, σχηματίζοντας μία φλεγόμενη βροχή στον νυχτερινό ουρανό.

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό του Περσέα και φαίνεται σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Παρατήρηση στα Χανιά

Η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη από αυτούς που όσους θέλουν να αφεθούν στη μαγεία των πεφταστεριών.

Ο Δημιουργικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κατοίκων Πλατάνου "Η Ενότητα" και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σας προσκαλούν σε μία βροχή πεφταστεριών, την Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 9.00 στο γήπεδο του Πλατάνου (Φαλάσαρνα)

Όσοι παρευρεθούν θα παρατηρήσουν τη λαμπερή Αφροδίτη, τον επιβλητικό Κρόνο, αστρικά σμήνη και μακρινούς γαλαξίες και για όσους μείνουν μέχρι αργά μια βροχή πεφταστεριών, την ομορφότερη του χρόνου. Αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.

Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2013, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ"

Και απόψε αστροπαρατήρηση


Την Παρασκευή 9 Αυγούστου ,ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και O Αναπτυξιακός – Πολιτιστικός φορέας «Τα Όμορφα Χωριά Μας», O Πολιτιστικός Σύλλογος Πανεθήμου – Κρύας Βρύσης η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Τοπική Κοινότητα Πανεθήμου σας προσκαλούν σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον νυχτερινό ουρανό της Δυτικής Κρήτης από το πανέμορφο χωριό Πανέθημος του Δήμου Πλατανιά.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές "οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν κάτω από εξαιρετικούς σκοτεινούς ουρανούς αστρικά σμήνη, γαλαξίες, φαντάσματα νεκρών άστρων και θησαυρούς του Σύμπαντος αόρατους στο ανθρώπινο μάτι. Ελάτε από νωρίς, περπατήστε στην πανέμορφη Πανέθημο, δροσιστείτε κάτω από τα τεράστια πλατάνια του

Από τις 9 το βραδι και μετά θα σας μεταφέρουμε με δικά μας οχήματα στον χώρο παρατήρησης. Θα ακολουθήσει κέρασμα στην Πλατεία του χωριού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οδηγίες πρόσβασης. Από τον Κόμβο του Κολυμπαρίου στρίβετε αριστερά προς Σπηλιά, και οδηγείτε για περίπου 15 χλμ μέχρι την Πανέθημο. Ραντεβού στην πλατεία της Πανεθήμου στις 08:30 μμ