Βάση του αυτοκινήτου θα είναι το πρωτότυπο Concept You (φωτογραφίες), που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το οποίο συνδυάζει την κομψή εξωτερική εμφάνιση τύπου κουπέ με ένα πολυτελές high-tech εσωτερικό, που επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος μέσω της κορυφαίας τεχνολογίας smart pad. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συναντάμε ένα συνδυασμό κορυφαίας τεχνολογίας smart pad και τεχνικής υψηλού επιπέδου.

«Τα smart phones και τα smart pads έφεραν μια νέα εποχή στην κινητή ψυχαγωγία. Στο Volvo χρησιμοποιούμε έναν αριθμό από οθόνες αφής για να αντικαταστήσουμε κουμπιά και χειριστήρια, με σκοπό να είναι ο οδηγός πλήρως συνδεδεμένος με το αυτοκίνητό του και να έχει τον πλήρη έλεγχο» ο σχεδιαστής της Volvo Πήτερ Χόρμπουρι.

Το κέντρο ελέγχου αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: την ψηφιακή οθόνη πληροφόρησης οδηγού (DIM – Driver Information Monitor), ένα σύστημα προβολής ενδείξεων στο παρμπρίζ (head-up display), μία οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας και μία οθόνη αφής μεταξύ των δύο ανεξάρτητων πίσω καθισμάτων. Το κατασκευασμένο από ξύλο και δέρμα τιμόνι συνοδεύεται από αλουμινένια paddles με ενσωματωμένες οθόνες αφής.

Η οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας παραμένει σε κατάσταση αναμονής μέχρι τη στιγμή που o οδηγός θα στρέψει το βλέμμα του προς αυτήν. Μία κρυφή κάμερα υπερύθρων καταγράφει τις κινήσεις των ματιών και οι πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη. Ένας ακόμα αισθητήρας καταγράφει τις κινήσεις των χεριών και ενεργοποιεί τη λειτουργία ελέγχου του συστήματος ψυχαγωγίας.

Οι πιθανότητες ενεργοποίησης κάθε λειτουργίας διαφέρουν ανάλογα με το αν η οθόνη προσεγγίζεται από τον οδηγό ή από το συνοδηγό: «Συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως το σερφάρισμα στο internet, είναι προσβάσιμες μόνο από τον συνοδηγό όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει. Η τεχνολογία αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο χειριστής και προσαρμόζεται από μόνη της αυτόματα» αποσαφήνισε ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Volvo.

Το αυτοκίνητο εξελίσσεται ήδη από τους Σουηδούς στο νέο Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης (R&D) στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και θα… χτιστεί πάνω στη νέα πλατφόρμα μεταβλητής αρχιτεκτονικής που σύντομα θα παρουσιάσουν οι Σουηδοί μηχανικοί…

protothema.gr