Υποστηρικτές του Μπράντλι Μάνινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη που κρίθηκε ένοχος για την διαρροή στο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κατέθεσαν στο Ινστιτούτο Νόμπελ του Όσλο αίτηση για να του απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το βραβείο αυτό θα επιτρέψει επίσης «να διαλυθεί το σύννεφο» που «πλανάται πάνω από την νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ» μετά την απονομή του βραβείου αυτού στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ενώ είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα και είχε μόλις αποφασίσει να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

«Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση αυτού που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ χαρακτήριζε 'παραφροσύνη του μιλιταρισμού' από τον Μπράντλι Μάνινγκ», διευκρινίζεται σε αυτήν την αίτηση, η οποία φέρει περισσότερες από 103.000 υπογραφές.

«Και σήμερα καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή και να αντιμετωπίζει τις ακατάπαυστες δικαστικές διώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κανένας δεν έχει τόση ανάγκη το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», προστίθεται.

Ο Μάνινγκ, ο οποίος δικάστηκε από στρατοδικείο για την διαρροή περίπου 700.000 διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων όπως και βίντεο στο WikiLeaks, κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για 20 κατηγορίες, κυρίως πέντε παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, για τις οποίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 90 χρόνια.

Ωστόσο απαλλάχτηκε από την πιο σοβαρή κατηγορία, την βοήθεια προς τον εχθρό για την οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια.

Το στρατοδικείο αναμένεται σύντομα να καθορίσει την ποινή του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Νόρμαν Σόλομον, έναν από τους πρωτεργάτες της αίτησης, η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον 25χρονο στρατιώτη θα υπογράμμιζε την σημασία αυτών που καταγγέλλουν δυσλειτουργίες στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας.

«Αν δεν μπορεί κανείς να πει την αλήθεια, η επίτευξη της ειρήνης γίνεται μια επιφανειακή ρητορεία παρά μια πραγματικότητα», δήλωσε ο Σόλομον σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την κατάθεση της αίτησης των 5.000 σελίδων –συμπεριλαμβανομένων των σχολίων– στο Ινστιτούτο Νόμπελ.

Καταδικάζοντας την «θέσπιση του διαρκούς πολέμου» με πυραύλους cruise και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο ακτιβιστής υπογράμμισε ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Μάνινγκ θα επιτρέψει να ανακτήσει το βραβείο το κύρος του, μετά την απονομή του στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το Νόμπελ «έχει σε αυτό το στάδιο περισσότερο ανάγκη τον Μπράντλι Μάνινγκ απ' ό,τι έχει ανάγκη ο Μάνινγκ το βραβείο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν όλο και περισσότερα ερωτήματα όσον αφορά την Επιτροπή των Νόμπελ και την αμερόληπτη και ανεξάρτητη δέσμευσή της υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης».

Πάντως, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Γκάιρ Λούντεσταντ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εκστρατείες αυτού του είδους δεν επηρεάζουν τις επιλογές της Επιτροπής των Νόμπελ.

Η ανακοίνωση για το Νόμπελ Ειρήνης θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου στο Όσλο.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό