Αφορμή για αυτό το ρεπορτάζ στάθηκε η επαναλαμβανόμενη απορία από άτομα που βρίσκονται στα Χανιά για διακοπές και που ρωτούν με έκπληξη «γιατί τόσο σκοτάδι στους δρόμους».
Η απάντηση είναι απλή αλλά… για τη λύση δεν φαίνεται γρήγορα φως.

Είναι γνωστό ότι πολλοί κόμβοι και δρόμοι των Χανίων αλλά και του ΒΟΑΚ, παραμένουν χωρίς φωτισμό εξαιτίας της δράσης επιτήδειων που κλέβουν χιλιόμετρα καλωδίων για να αποσπάσουν και στη συνέχεια να πουλήσουν το χαλκό.

Το φαινόμενο έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, σε μια περίοδο που η κίνηση στο οδικό δίκτυο κατά τις νυχτερινές ώρες είναι αυξημένη αλλά και πολλοί οδηγοί που έχουν έρθει ως τουρίστες στη Κρήτη δεν είναι εξοικειωμένοι με τους δρόμους με συνέπεια η οδήγησή τους να αποκτά ένα επιπλέον στοιχείο επικινδυνότητας.

Την ίδια ώρα οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού αποδεικνύονται μάταιες, καθώς υπεύθυνος για τον φωτισμό του οδικού δικτύου σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, (μετά την κατάργηση της ΔΕΣΕ) είναι ένας και μόνο ένας (!) ηλεκτρολόγος – μηχανικός, ο κ. Γιώργος Σπυριδάκης, ο οποίος με συνεργείο δυο –τριών ατόμων στην κυριολεξία τρέχει και δεν φτάνει.

Για το θέμα συνομιλήσαμε με τον κ. Σπυριδάκη ο οποίος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στο νομό Χανίων.

Υπολογίζεται ότι από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα έχουν κλαπεί περίπου 20 χλμ υπόγειων καλωδίων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιτήδειοι αφαίρεσαν καινούριους αγωγούς που μόλις είχαν τοποθετηθεί αλλά το έργο δεν είχε προλάβει να σφραγιστεί.

Από την Κίσαμο μέχρι τα Χανιά και λίγο πριν το Ρέθυμνο η πρακτική των κλοπών έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας με τα φώτα να παραμένουν σβηστά σε πολυσύχναστους κόμβους όπως του Πλατανιά και της Σούδας αλλά ακόμη και σε κόμβους όπως στα Νοπήγια, που συμπεριλαμβάνονται στα πιο επικίνδυνα σημεία του ΒΟΑΚ στα οποία έχουν σημειωθεί θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι δράστες αφαιρούν τα υπόγεια καλώδια σε απόσταση χλμ, τραβώντας τα από σημεία που βρίσκονται σε παράδρομους του εθνικού δικτύου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενα οχήματα.

Στο κυνήγι τον «ποντικών» οι αστυνομικοί

Σε ενημέρωση που είχαμε από την Τροχαία του ΒΟΑΚ στην Επισκοπή Ρεθύμνου μας ανέφεραν ότι οι περιπολίες στο ΒΟΑΚ είναι διαρκείς όλο το 24ωρο ωστόσο όπως φαίνεται οι δράστες ξέρουν να φυλάγονται.

Τον Ιούλιο μάλιστα η τροχαία καταδίωξε αυτοκίνητο με βουλγάρικες πινακίδες, το οποίο δεν σταμάτησε σε μπλόκο των αστυνομικών στο Σφακάκι Ρεθύμνου, για ένα τυπικό έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα.

Οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημα στον Αδελιανό Κάμπο και τράπηκαν σε φυγή ενώ οι αστυνομικοί όταν έλεγξαν το αυτοκίνητο βρήκαν στο πορτμπαγκάζ καλώδια ηλεκτροφωτισμού.
Από την Περιφέρεια Κρήτης έχει εξασφαλιστεί, μετά από μεγάλη προσπάθεια σε συνθήκες μνημονίου, κονδύλι που αγγίζει τα 600.000 ευρώ για την αποκατάσταση και συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού και όπως σημείωσε ο κ. Σπυριδάκης τον Σεπτέμβρη αναμένεται να γίνει η προκήρυξη του έργου.

Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί τι θα φωτίζει τα σημεία sos σε κόμβους και δρόμους;

Ευτυχώς που τον Αύγουστο έχει διπλή πανσέληνο. Τουλάχιστον το φεγγάρι δεν μπορούν να το κλέψουν, ακόμα …

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook