Η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Οικονομικών και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του δημοσίου εμφανίζονται να έχουν ξεπεράσει τους στόχους δαπανών, όπως έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και στο μνημόνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρατηρείται ότι οι πραγματοποιήσεις, όπως προκύπτουν από τις δαπάνες και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, είναι χαμηλότερες συγκρινόμενες με το στόχο κατά 1,7 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 7%.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης κινήθηκαν χαμηλότερα από τους επιμέρους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ αρνητικές αποκλίσεις εντοπίζονται σε περιπτώσεις τριών Υπουργείων για μεμονωμένους, συγκυριακούς αλλά και λογιστικούς λόγους που δεν έχουν χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας.

«Συνεπώς, η προσπάθεια για την εδραίωση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της» τόνισε.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Σταϊκούρας για το α’ εξάμηνο του έτους, τα περισσότερα υπουργεία φαίνεται να κινούνται εντός των στόχων δαπανών εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:

Βουλή των Ελλήνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων, προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές κινούνται πιο πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά 4 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7% και προέρχονται κυρίως από λειτουργικές δαπάνες.

Υπουργείο Εσωτερικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις που κατέστησαν απλήρωτες κινούνται οριακά πιο πάνω από το στόχο που έχει τεθεί.

Συγκεκριμένα στον τακτικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 3,9 εκατ. ευρώ ή 0,2% ως αποτέλεσμα των αυξημένων πληρωμών του ΠΔΕ, της μείωσης των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 19,6 εκατ. ευρώ και της συγκράτησης των δαπανών για αποδοχές προσωπικού.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις που κατέστησαν απλήρωτες κινήθηκαν σημαντικά πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς στο διάστημα αυτό καταβλήθηκαν τα αναδρομικά των μισθολογικών δαπανών στους δικαστικούς λειτουργούς ύψους 93,7 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, μείωση παρουσίασαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 2,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική υπέρβαση από το στόχο του εξαμήνου να διαμορφώνεται τε-λικά στα 82,0 εκατ. ευρώ ή 32,9%.

Υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού και του ΠΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του φορέα υπερβαίνουν το στόχο όπως έχει τεθεί κατά 43,1 εκατ. ευρώ ή 13,3%. Αυτό οφείλεται:

Στην καταβολή της προβλεπόμενης από το ν.4093/2012 δ΄ δόσης της έκτακτης παροχής σε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ποσό ύψους 9,5 εκατ. ευρώ) και στην πληρωμή ποσού 21,1 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά επιστροφές Ε.Φ.Κ. σε δικαιούχους μέσω των Τελωνείων.

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση κατά 20,3 εκατ. ευρώ σε σχέση τις αντίστοιχες της 31.12.2012 λόγω του χαμηλού ρυθμού των πληρωμών κατά το α’ εξάμηνο.

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού των Αποκεντρωμένων Δι-οικήσεων προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές κινούνται πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί. Αντιθέτως, μειώθηκαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού. Συνολικά παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 332,5 εκατ. ευρώ ή 396,2%.

Το ΠΔΕ παρουσιάζει σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου. Οι πληρωμές που πραγ-ματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό είναι υψηλότερες για το λόγο ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν εκτελούν ΠΔΕ. Το ΠΔΕ εκτελείται από τις Περιφέρειες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ακριβής στοχοθεσία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι πληρωμές του ΠΔΕ μέχρι τώρα εμφανίζονται ως πληρωμές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ωστόσο με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι πιστώσεις για έργα ΠΔΕ των Περιφερειών θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος, μείωση παρουσίασαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 1,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η γενική εικόνα του εξαμήνου εμφανίζει τις συνολικές δαπάνες και τις μεταβολές των απλήρωτων υποχρεώσεων να επιτυγχάνουν τους στόχους.

Βάσει των στοιχείων υλοποίησης των στόχων του εξαμήνου του τρέχοντος έτους προκύπτει ότι οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί κατά 1.682,5 εκατ. ευρώ ή κατά -6,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Σταϊκούρα τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών εμφανίζουν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (-59,2% έναντι του στόχου), το υπουργείο Τουρισμού (-58,1%) και το υπουργείο Εξωτερικών (-55,9%).

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook