Ένα αγοράκι μόλις επτά μηνών έχασε τη ζωή του αφού έφαγε ταμπλέτα με απορρυπαντικό πλυντηρίου, στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με κατανάλωση υγρού καθαριστικού σε ταμπλέτα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το αγοράκι ζούσε με τη μητέρα του σε άσυλο για κακοποιημένες γυναίκες. Η μητέρα του τοποθέτησε τις ταμπλέτες σε καλάθι άπλυτων ρούχων πάνω στο κρεβάτι, απομακρύνθηκε και όταν επέστρεψε βρήκε τον γιο της να τρώει το απορρυπαντικό. Κάλεσε σε βοήθεια και το παιδί οδηγήθηκε άμεσα στο νοσοκομείο της περιοχής, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.

Έπειτα από το τραγικό περιστατικό οι εταιρίες που κατασκευάζουν ταμπλέτες για πλυντήρια πιάτων ή ρούχων καλούνται να παρέμβουν στον σχεδιασμό των συσκευασιών και να αναγράφουν σαφείς οδηγίες για τους καταναλωτές.

Η εταιρία του απορρυπαντικού που κατανάλωσε τυχαία το άτυχο παιδί, είναι η Sun Products Corp, ενώ το προϊόν All Mighty Pacs Free & Clear, κυκλοφορεί στην αγορά με διάφανες ταμπλέτες.

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε πως δεν επικοινώνησαν μαζί τους οι αστυνομικές αρχές, αλλά ενημερώθηκαν για το τραγικό συμβάν από τον Τύπο, ενώ εξέφρασε την λύπη της για τον χαμό του επτά μηνών αγοριού. Τόνισε, πάντως, πως η εταιρία λαμβάνει πολύ σοβαρά το θέμα της ασφάλειας.

Παρόλα αυτά από την αρχή του έτους στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί 5.753 περιπτώσεις παιδιών κάτω των πέντε ετών που έχουν εκτεθεί κατά λάθος σε μονές δόσεις απορρυπαντικών γνωστών εταιριών, ενώ το περασμένο έτος καταγράφηκαν 6.231 περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί θάνατος.

Υπεύθυνοι κέντρων δηλητηριάσεων εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, τονίζοντας πως τα παιδιά ενδέχεται να νομίζουν πως οι ταμπλέτες είναι γλύκισμα και για αυτό το λόγο τις τρώνε.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα σε πολλές περιπτώσεις, γονείς οι κηδεμόνες αφήνουν σε εμφανή σημεία τα απορρυπαντικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Ο κίνδυνος κατανάλωσης, δηλητηρίασης, αλλά και τραυματισμού ή εγκαύματος του παιδιού είναι μεγάλος από τις αλκαλικές χημικές ουσίες που περιέχουν οι ταμπλέτες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook