Ξαναζωντάνεψε το μικρό χωριό Ανώσκελη Χανίων στα εγκαίνια του νέου χώρου – Μουσείου γευσιγνωσίας – τέχνης της αγροτικής εταιρείας «Ανώσκελη Ελαιουργείο και Οινοποιείο», δημιούργημα της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Μαμιδάκη.

Με τον νέο χώρο γευσιγνωσίας «πάντρεψε» την παράδοση των κρητικών προϊόντων με την τέχνη, τον πολιτισμό, την κρητική κουζίνα. Κάτοικοι του χωριού, φίλοι, Κρητικοί έδωσαν δυναμικό «παρών» στον αγιασμό των εγκαινίων που τέλεσε ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελήνου, παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, του δημάρχου Πλατανιά και άλλων εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Η ατμόσφαιρα στα εγκαίνια ήταν πανηγυρική και συνδυάστηκε με την εορτή της Παναγίας, καθώς η οικογένεια Μαμιδάκη γιορτάζει το ιδιόκτητο εξωκλήσι της που βρίσκεται μέσα στους δικούς της αμπελώνες και ελαιώνες, και αποτελεί κάθε χρόνο «πόλο έλξης» προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή. Η υποδοχή δε των μελών της οικογένειας Μαμιδάκη ήταν θερμή, ενώ ακολουθήθηκε η παράδοση με το κέρασμα κρητικών εδεσμάτων και παραδοσιακών κρασιών.

\"Η

Η Ελευθερία Μαμιδάκη (δεξιά), ψυχή της εταιρείας, με τους συνεργάτες της Ευαγγελία και Γεράσιμο

«Αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση, είστε πιστοί στην παράδοση, στηρίζετε έμπρακτα τόσο τον τόπο μας, την οικονομία και σας ευχαριστούμε θερμά», είπε στην ομιλία του, απευθυνόμενος στα μέλη της οικογένειας Μαμιδάκη, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο δε αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης προσέθεσε: «Παραδίδετε μαθήματα σε όλους ώστε το παράδειγμά σας να το μιμηθούν και άλλοι, να επιστρέψουν και να επενδύσουν στον τόπο τους. Παράλληλα, ενώσατε την επένδυσή σας με την τέχνη, τον πολιτισμό και χαίρομαι που εκτίθενται εικαστικά έργα της δράσης \’Χανιά Art\’ που στηρίζει η περιφερειακή ενότητα Χανίων».

Ευχαριστίες
Εκ μέρους δε της οικογενείας, ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης ευχαρίστησε θερμά Εκκλησία, Αρχές, συγχωριανούς και φίλους για την παρουσία τους, επισημαίνοντας ότι το χωριό τους, η Ανώσκελη, είναι το σημείο αναφοράς τους.

\"Ο

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης εν μέσω του Μανόλη και του Κυριάκου Μαμιδάκη

Ο κ. Μαμιδάκης είπε ότι η οικογένεια έχει παράδοση στον αγρο-επιχειρηματικό τομέα από το 1885, με τη λειτουργία φάμπρικας, το 1915 λειτούργησε το πρώτο υδραυλικό ελαιοτριβείο, όπως επίσης άλλο ελαιοτριβείο το 1983.

«Η ύπαιθρος σήμερα είναι ζωή που μπορούν οι άνθρωποι να νιώσουν δυνατοί και να απολαύσουν τον κόπο τους. Οι πρωτευουσιάνοι σήμερα είναι δυστυχείς…», είπε με νόημα μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μαμιδάκης.

\"Σύσσωμο

Σύσσωμο το χωριό παραβρέθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων του νέου χώρου στην Ανώσκελη

Η οικογένεια Μαμιδάκη, που συνδυάζει τα τελευταία χρόνια στο χωριό τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων ελαιοτριβείου, οινοποιείου, τυποποιητηρίων, εξάγει σε όλο τον κόσμο 700 τόνους τυποποιημένου ελαιολάδου με την ονομασία «Ανώσκελη», αλλά και 30.000 φιάλες ερυθρού, λευκού και ροζέ οίνου με τις ονομασίες «Ανώσκελη» και «Ανω Πλαγιά». Στο τιμόνι των τοπικών επιχειρήσεων είναι ο Μανόλης Μαμιδάκης, ενώ, όπως λέει η σύζυγός του Σοφία, η επιτυχημένη «τριπλέτα» και ψυχή των επιχειρήσεων είναι καθημερινά η κόρη τους Ελευθερία, που έχει σπουδάσει Νομική, αλλά και οι συνεργάτες τους Γεράσιμος και Ευαγγελία.

«Τόνωση»
«Είναι πολύ σημαντικό και θα τονώσει την τοπική οικονομία να υπάρξουν πολλά δίκτυα παραδοσιακών επιχειρήσεων στην Κρήτη και να λειτουργήσουν παράλληλα και ως τουριστικοί προορισμοί», δήλωσε στο «Εθνος» ο Μαν. Μαμιδάκης.

Οι επιχειρήσεις Μαμιδάκη στο χωριό αλλά και ανά την Ελλάδα χαρακτηρίζονται οικογενειακές και όπως λέει στο «Εθνος» ο «πάτερ φαμίλιας» Κυριάκος, πρωτότοκος γιος της οικογένειας Αλεξάνδρου Μαμιδάκη, η οικογένεια είναι δεμένη, ακολουθεί τα πατριαρχικά έθιμα, ενώ με θαυμασμό δείχνει στον συντάκτη του «Εθνους» το εικονογραφημένο γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας. Τα επτά αδέλφια, Κυριάκος, Νίκος, Μανόλης, Κατερίνα, Ερασμία, Ελευθερία, Γιώργος (έχει φύγει από τη ζωή), έχουν 17 παιδιά, 24 εγγόνια και δισέγγονα και κάτω από την πατριαρχική «ομπρέλα» είναι συνολικά 60 άτομα.

ethnos.gr/ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

(φωτο Ο Κυριάκος Μαμιδάκης δείχνει το γεννεολογικό δένδρο της οικογένειας)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook