Χωρίς κανένα σημάδι εκτόνωσης συνεχίζεται η βαθιά κρίση στην Αίγυπτο, έπειτα από τη νέα αιματοχυσία που συγκλόνισε τη χώρα την Παρασκευή, με γενικευμένες πολύνεκρες συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις.

Μολονότι δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press και του BBC κάνουν λόγο για 60 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς μονάχα στο Κάιρο, πέντε νεκρούς στην Αλεξάνδρεια, πέντε θύματα στο Φαγιούμ, οκτώ στη Νταμιέτα, και ακόμα πέντε νεκρούς στην Ισμαϊλίγια.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 38 σοροί έχουν μεταφερθεί σήμερα σε δύο τεμένη του Καΐρου, κοντά στην αποκλεισμένη κεντρική πλατεία Ραμσή, όπου έλαβαν χώρα οι συμπλοκές.

Νωρίτερα, ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως τουλάχιστον 24 αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το βράδυ της Πέμπτης, και συνολικά 67 έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη, όταν και σημειώθηκε η εκατόμβη με τουλάχιστον 638 νεκρούς ανά τη χώρα.

Ισλαμική συνωμοσία καταγγέλλει η κυβέρνηση, αγώνας μέχρι τέλους για ισλαμιστές

Εν μέσω του νέου αιματοκυλίσματος, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου ότι μάχεται εναντίον μίας «μοχθηρής τρομοκρατικής συνωμοσίας» των Αδελφών Μουσουλμάνων, προσθέτοντας πως τα μέλη της κυβέρνησης, «οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και ο μεγάλος λαός της Αιγύπτου είναι ενωμένοι για να πολεμήσουν» κατά των σχεδίων της ισλαμικής οργάνωσης.

Την ίδια στιγμή, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν τους οπαδούς τους σε καθημερινές διαδηλώσεις για τις επτά επόμενες ημέρες, αναρτώντας παράλληλα στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα τους ανακοίνωση μέσω της οποίας τονίζουν ότι «ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της παράνομης κυβέρνησης είναι μία ισλαμική, εθνική, ηθική, και ανθρώπινη υποχρέωση.

»Δεν θα στραφούμε μακριά από αυτήν έως ότου υπερνικήσουμε την καταπίεση», συμπληρώνει η Αδελφότητα.

Η νέα αιματοχυσία προκάλεσε την αντίδραση της Ευρώπης, με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας να καταδικάζουν τη βία, τη στιγμή που Βερολίνο και Παρίσι κάλεσαν τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν τις σχέσεις των Βρυξελλών με το Κάιρο.

Εν τω μεταξύ, την Αίγυπτο προγραμματίζει να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που είναι αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook