Σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την ένταξη των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δρομολογούνται έπειτα από τις επίπονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη ώστε με μια σειρά έργων που υλοποιούνται από το Δήμο Ηρακλείου για την Αποκατάσταση, την Ανάδειξη και την Επανάχρηση των Τειχών (Πύλες,Θολοσκεπείς Στοές ,χαμηλές πλατείες κλπ) να αλλάξει και να βελτιωθεί η συνολική τους εικόνα για να μπορεί στη συνέχεια με τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που ανέπτυξε να συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο κατάλογο το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενου Μνημείο Οχυρωματικής Αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξαρχής στόχος του Δημάρχου ήταν μέσω αυτής της σημαντικής παρέμβασης να προβληθεί ακόμη περισσότερο το Ηράκλειο σε όλο τον κόσμο με όλα τα θετικά επακόλουθα για την πόλη αλλά και για όλη την Κρήτη.Στην τελευταία επιστολή του μάλιστα προς την Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τον περασμένο Ιούνιο αλλά και στις επανειλημμένες συναντήσεις τόσο στο Υπουργείο όσο και κατά τις επισκέψεις της στο Ηράκλειο ο κ. Κουράκης είχε αναφερθεί εκτενώς και τεκμηριωμένα στους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενταχθούν τα Ενετικά Τείχη στον κατάλογο της UNESCO .

ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΚΑΡΠΟΥΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μετά λοιπόν από όλες αυτές τις συντονισμένες παρεμβάσεις τα νέα είναι θετικά ,οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής απέδωσαν καρπούς και θεωρείται επιτυχία το γεγονός όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη και με επιστολή της στο Δήμαρχο ότι τα ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗΣΑΝ στον Ενδεικτικό Καταλόγο Μνημείων της Ελλάδας που προτείνονται για ένταξη στο καλεντάρι των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCOΌπως σημειώνει η κ. Μενδώνη στην επιστολή της προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου η απόφαση αυτή δηλώνει την πρόθεση της χώρας μας να προετοιμάσει και να υποβάλει στα αρμόδια όργανα της UNESCO τους πλήρεις φακέλους για τα επιλεγμένα μνημεία που προτείνονται.

Γ.ΚΟΥΡΑΚΗΣ «ΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ»

Φανερά ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε ο φάκελος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι πλήρης και ολοκληρωμένος και το Μνημείο της Ενετικής Οχύρωσης του Χάνδακα – που αποτελεί σύμβολο του Ηρακλείου και της μακραίωνης ιστορίας του ώστε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, αλλά και δικαιούται ως Παγκόσμιο Μνημείο.


Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης τα Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού τις Τοπικές Υπηρεσίες και ιδιαίτερα την κ.Μενδώνη για τη συνεργασία και το μεγάλο ενδιαφέρον της .

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ

Παράλληλα όπως τόνισε ο κ. Κουράκης επόμενος μεγάλος στόχος της Δημοτικής Αρχής και προτεραιότητά της είναι ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού και στη συνέχεια η ένταξη αυτού του σπουδαίου μνημείου για την ανθρωπότητα στον σχετικό κατάλογο της UNESCO.