Στον… πάγο έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών περίπου 900.000 φορολογικές δηλώσεις προτού αποστείλει εκκαθαριστικά σημειώματα, προκειμένου να ελέγξει είτε τις δηλωθείσες δαπάνες που οδηγούν σε επιστροφή ή μείωση φόρου είτε τους κωδικούς που αφορούν στους φόρους που έχουν παρακρατηθεί.

Ο έλεγχος δικαιολογητικών αφορά, όπως ανέφερε το mega, κυρίως στις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών, αλλά και στις δηλωθείσες ιατρικές δαπάνες, στα ενοίκια, στα στεγαστικά δάνεια.

Πρόκειται για:

250.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα θα εκκαθαριστούν μόλις περάσει η νομοθετική διάταξη που δίνει δυνατότητα υποβολής έως 30/8 για όλους και
500.000 δηλώσεις που βρίσκονται σε διαδικασία διασταύρωσης των παρακρατηθέντων φόρων με τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ήδη, περίπου 130.000 είναι οι φορολογούμενοι που έχουν κληθεί στην εφορία για έλεγχο των δικαιολογητικών τους, έχοντας προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες άλλες 20.000.

Ακόμα κι αν οι φορολογούμενοι προσκομίσουν, πάντως, τα σχετικά έγγραφα για να τύχουν των ανάλογων επιστροφών, είναι πολύ πιθανόν να μείνουν με… άδεια χέρια εφόσον έχουν οφειλές στην εφορία, καθώς έχουν δοθεί προ πολλού οδηγίες στις εφορίες για συμψηφισμούς.

Μιλώντας στο ΜΕGA, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης υποστηρίζει, πάντως, ότι αυτοί που θα κληθούν στην εφορία για τα… περαιτέρω θα είναι λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές.

\”Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε στείλει στην εφορία 300.000 φορολογούμενους πέρυσι και 500.000 πρόπερσι, ενώ έως τώρα εφέτος έχουμε στείλει 150.000 και δεν αναμένεται να στείλουμε πάνω από 200.000\” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δεν μοιάζει να βιάζεται να ικανοποιήσει τις χιλιάδες αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ στον αντίποδα πατάει \”γκάζι\” για να εισπράξει φόρους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook