Tην παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, ζήτησαν, χθες, για 68η μέρα, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν, αργά το απόγευμα, στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μπροστά από το κτίριο του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας \”Novinite\”, κρατώντας πανό και σημαίες, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως \”παραίτηση\”, ενώ η πλατεία, όπως και η λεωφόρος \”Ντοντούκοφ\”, ήταν κλειστές για την κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, από τη μηνιαία, εθνική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Gallup International, το διάστημα 1-8 Αυγούστου, προκύπτει ότι, το 40% των ερωτηθέντων ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ το 38% έχει αντίθετη άποψη. Το 22% των ερωτηθέντων δεν έδωσε καμία απάντηση, τονίζεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων \”ΒΤΑ\”.

Το 24% θεωρεί πως η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και κρίνει απαραίτητη την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το 19% τονίζει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Μάιο του 2014. Το 17% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του επόμενου εξάμηνου και το 15% ζητά την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Το 88% δήλωσε ότι δεν πήρε μέρος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έναντι του 8% που συμμετείχε σε ορισμένες από τις συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης. Το 40% εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν, ενώ το 41% πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν.

Το 46% των ερωτηθέντων έδωσε \”ψήφο εμπιστοσύνης\” στο πρόσωπο της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το 38% στη δήμαρχο της Σόφιας Γιορντνάκα Φαντάκοβα, το 37% στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και το 35% στον πρώην πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Ποσοστό αποδοχής 31%, έκαστος, συγκέντρωσαν ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο Συνήγορος του Πολίτη Κονσταντίν Πέντσεφ και ο γενικός εισαγγελέας Σωτήρ Τσατσάροφ.

Το 26% είναι θετικό ως προς τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, έναντι 20% για τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης GERB Μπόικο Μπορίσοφ.

Μονοψήφια ποσοστά αποδοχής συγκέντρωσαν η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντεσισλάβα Τερζίεβα (9%), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ντιμιτάρ Γκρέκοφ (9%), ο αντιπρόεδρος του GERB Τσβέταν Τσβετάνοφ (8%), ο ηγέτης της παράταξης \”Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία\” Ράνταν Κούνεφ (7%), ο επικεφαλής του κόμματος \”Ατάκα\” Βόλεν Σιντέροφ (5%), ο επικεφαλής της κόμματος \”Τάξη, Νόμος, Δικαιοσύνη\” Γιάνε Γιάνεφ (3%) και ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Μπόζινταρ Λουκάρσκι (2%).

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1013 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών.


newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook