Μετά από ολονύκτιες συσκέψεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, οι εκπρόσωποι των πέντε κομμάτων φαίνεται ότι καταλήγουν σε κατάλογο με συγκεκριμένα ονόματα στα οποία θα αποδίδουν είτε πολιτικές είτε άλλες ευθύνες για τις επίμαχες συμβάσεις.

Μεταξύ αυτών, φαίνεται ότι εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα της Κρήτης, που παλαιότερα είχαν βρεθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και ανήκουν στα δυο μεγάλα κόμματα.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, η οργίλη αντίδρασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm "θα τους κάνω να σφυρίζουν από τ΄αυτιά όσους με εμπλέκουν στο σκάνδαλο Siemens."

Εν αναμονή του πορίσματος έως αργά το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι, τόσο με την υπόθεση Βατοπαιδίου -«άσχετα αν η ΝΔ μεθόδευσε την παραγραφή με το κλείσιμο της Βουλής»- όσο και με τη Siemens η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της ότι θα φέρει ενώπιον της Βουλής όλα τα σκοτεινά σημεία και τις «σκιές» που υπάρχουν στον πολιτικό βίο.

Ο ίδιος δήλωσε πάντως άγνοια για το περιεχόμενο του πορίσματος, αλλά υπογράμμισε ότι «οτιδήποτε έχει πάνω του σκιά και έχει να κάνει με διαχείριση δημόσιου χρήματος, εμείς θα το φέρνουμε ενώπιον της Βουλής ώστε να διερευνάται».

Ο Γ. Καρατζαφέρης στον ΒΗΜΑ 99,5

«Αν βγει όλη η αλήθεια, τα δύο μεγάλα κόμματα θα τσαλακωθούν ανεπανόρθωτα» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για πάρα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα για τις δωροληψίες, για το C4I.

Ερωτηθείς για το εάν τα πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα είναι εκτός πολιτικής ζωής, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως «εκτός από τα "πολιτικά νεκροταφεία" υπάρχουν πολιτικοί και στην ενεργό δράση που πρέπει να ελεχθούν περαιτέρω».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε λογική συμψηφισμών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα φιάσκο, όπως συνέβη και με την παραγραφή στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

«Αθωώνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό κάνουν. Όπως έγινε με το Βατοπαίδι, έτσι και με τη Siemens. Και την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών με δήθεν αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, που δεν μπορεί να αλλάξει την ουσία όσο υπάρχει το παρόν Σύνταγμα.»

Ζυμώσεις για τα «ονόματα»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τουλάχιστον τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και άλλους πέντε της Νέας Δημοκρατίας.

Και σε αυτή τη φάση, πάντως, υπάρχει έντονος προβληματισμός και για έναν τέταρτο πρώην υπουργό για τον οποίο αντιδρούν πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Από την πλευρά της ΝΔ τονίζεται ότι η ηγεσία έχει αφήσει ελεύθερα τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στο κεφάλαιο του πορίσματος που αφορά την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των πρώην υπουργών.

Από την πλευρά των άλλων κομμάτων, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ.Παφίλης, έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα. Έχει πάντως δεσμευτεί ότι θα προτείνει και τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου.

Το πόρισμα σε κάθε περίπτωση θα κατατεθεί σήμερα, όπως λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης ακόμα και αν αυτό χρειαστεί να γίνει αργά το βράδυ.

in.gr