«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση σε αυτό ούτε μετά τις εκλογές» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους ερωτηθείς για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, πρόσθεσε, συνεχίζει να εκτελείται με επιτυχία και τυχόν διορθωτικές κινήσεις με τη βοήθεια ενός τρίτου προγράμματος θα αποφασιστούν λίγο πριν από τη λήξη του, στα τέλη του 2014, και «όχι τον Αύγουστο του 2013».

Το σημερινό «ορκισμένο όχι» είναι συνέχεια του χθεσινού, έτσι όπως το διατύπωσε ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Κοτχάους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ορκίστηκαν να μην ξανακάνουν αναδιάρθρωση χρεών στην Ευρώπη, ύστερα από τις εμπειρίες που είχαν με το πρώτο ελληνικό \’κούρεμα\’» είπε ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας. Αυτό, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Ο κ. Κοτχάους άφησε ανοικτό το θέμα της υπαγωγής των ποσών για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης ESM (50 δισεκατομμύρια ευρώ), ώστε να προέλθει από αυτό μια λογιστική απομείωση του χρέους. «Το μέτρο προβλέπεται θεωρητικά από τις συμφωνίες» είπε. Το θέμα θα εξετασθεί όμως στο πλαίσιο της αξιολόγησης της γενικότερης πορείας του προγράμματος, αλλά η τυχόν εφαρμογή του θα απαιτούσε πολύ χρόνο, δεδομένου ότι θα έπρεπε να εγκριθεί προηγουμένως από τα κοινοβούλια όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε εκπρόσωπος άλλων υπουργών» σημείωσε ο κ. Κότχαους, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κίνητρο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κούρεμα» και έκανε λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισεκατομμυρίων για την περίοδο 2014-15.

Ο ίδιος δήλωσε «αδιάβαστος» σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» περί μυστικής μεταφοράς πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από ορισμένες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, με πρώτη τη γερμανική Bundesbank, στην ελληνική στο διάστημα 2011-2012 με στόχο την αποσόβηση της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και κατά επέκταση του ευρώ, και δη σε στιγμές που η τρόικα αρνείτο να δώσει το πράσινο φως στις τότε πληρωτέες δανειακές δόσεις, με σκοπό να εκβιάσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Αθήνα. «Δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι που δεν ξέρω» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε σε καμιά περίπτωση συμπαιγνία μεταξύ της τρόικας και των τότε ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο ίδιος απέρριψε επίσης, ύστερα από σχετικό ερώτημα, τη σύσταση μιας διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που θα αναλάμβανε την αξιολόγηση του χρέους, μετά και τα στοιχεία για νέα άνοδό του. «Η άνοδος του είναι παροδική και είχε προβλεφτεί» είπε. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, οι αποφάσεις για το χρέος λαμβάνονται σε πνεύμα συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, και επομένως δεν είναι αναγκαία η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής.

Στην ίδια ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στο νέο σκάνδαλο «λαδώματος» ελλήνων αξιωματούχων από γερμανικές εταιρίες παραγωγής όπλων, δήλωσε, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να αναμειχθεί σε υποθέσεις της εισαγγελίας, υποστηρίζει όμως τις προσπάθειές της για την απονομή δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί τις εταιρείες Rheinmetall-Defence-Electronics και Atlas Elektronik ύποπτες για φοροδιαφυγή και για δωροδοκία ελλήνων πολιτικών και ανώτερων υπαλλήλων.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το ύψος της δωροδοκίας ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατομμύρια για έκαστη εταιρία) και αφορά τη γνωστή υπόθεση αγοράς υποβρυχίων. Η Rheinmetall-Defence-Electronics απορρίπτει τις κατηγορίες, ενώ η EADS – Thyssen –Krupp, θυγατρική της οποίας είναι η Atlas, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή ελέγχου, αλλά ισχυρίζεται ότι τα περιστατικά δωροδοκίας που η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι έχουν λάβει χώρα ανάγονται στην εποχή προ της αγοράς της θυγατρικής εταιρείας το 2006.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook